Sušenje jabuka sorte Idared rezane u kockice (CROSBI ID 754295)
Druge vrste radova | ostalo
Podaci o odgovornosti
Dobričević, Nadica
hrvatski
Sušenje jabuka sorte Idared rezane u kockice
U radu su dati rezultati konvekcijskog sušenja jabuka sorte Idared. Nakon pranja i čišćenja plodovi su rezani u kockice veličine 8, 0 mm i potapani u 0, 1%-tnu otopinu L-askorbinske kiseline, da se spriječi encimatsko posmeđivanje.Sušenje kockica rađeno je konvekcijom zagrijanog zraka koji je u početku imao temperaturu od 80-98 C, a pred kraj sušenja 50-68 C. Brzina zraka od 2, 0 m/s i vrijeme sušenja od 160 minuta za 250, 0 grama uzorka dalo je zadovoljavajuće rezultate senzoričkih karakteristika i indeksa rehidratacije u analiziranim uzorcima nakon sušenja. Sadržaj valage tijekom sušenja dat je krivuljom sušenja koja je za sve analizirane uzorke modelirana polinomom regresije koji glasi y=89, 408-0, 945x+0, 003x2 gdje je y - postotak vlage ; x- vrijeme sušenja (min) uz r =-0, 998 ; R2 = 0, 995 Testiranjem razlika u krivuljama sušenja istraživanih uzoraka nisu ustanovljene statistički signifikantne razlike, uz vjerojatnost od 99, 99%.
Idared; kockice; konvekcija; sušenje
nije evidentirano
engleski
Drying of Idared apples, cut into cubes
nije evidentirano
Idared; cubes; convection; draying
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Zbornik radova 13. Međunarodnog savjetovanja tehnologa sušenja i skladištenja S. Toplice, 1997. god.
1997.
nije evidentirano
objavljeno