Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj vinifikacije i područja uzgoja vinove loze na polifenolni sastav vina Babić i Plavac mali (CROSBI ID 338221)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Budić-Leto, Irena Utjecaj vinifikacije i područja uzgoja vinove loze na polifenolni sastav vina Babić i Plavac mali / Lovrić, Tomislav (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2003

Podaci o odgovornosti

Budić-Leto, Irena

Lovrić, Tomislav

hrvatski

Utjecaj vinifikacije i područja uzgoja vinove loze na polifenolni sastav vina Babić i Plavac mali

Istraženi su utjecaji vinifikacije i položaja na polifenolni sastav vina Babić (primoštensko vinogorje) i Plavac mali (pelješko vinogorje). Određena je dinamika ekstrakcije polifenola tijekom tradicionalne i suvremene maceracije sorte Babić. Proučene su promjene u sastavu polifenola tijekom dozrijevanja vina. Istraženi su polifenolni spojevi u kožici i sjemenci grožđa i određen je sastav antocijana u grožđu i vinu. U radu su korištene spektrofotometrijske i HPLC metode s DAD detekcijom. Rezultati su obrađeni analizom varijance i LSD testom. U mladom vinu Babić produljenje trajanja maceracije utjecalo je na povećanje koncentracije ukupnih fenola, niskomolekularnih i visokomolekularnih proantocijanidina te na smanjenje antocijana, a u mladom vinu Plavac mali na povećanje koncentracije niskomolekularnih proantocijanidina te smanjenje antocijana. Kontrolirana maceracija utjecala je na smanjenje koncentracije antocijana, ukupnih fenola i visokomolekularnih proantocijanidina vina Babić i vina Plavac mali. U vinu Babić dozrijevanom šest i četrnaest mjeseci, utjecaj je tehnološkog postupka na ukupne fenola, niskomolekularne i visokomolekularne proantocijanidine bio značajan, dok je u vinu Plavac mali zabilježen utjecaj na ukupne fenole i niskomolekularne proantocijanidine. Položaj je utjecao na koncentraciju antocijana i niskomolekularnih proantocijanidina u vinu Babić do šest mjeseci dozrijevanja, a u vinu Plavac mali na koncentraciju ukupnih fenola, niskomolekularnih i visokomolekularnih proantocijanidina tijekom četrnaestomjesečnog dozrijevanja.

antocijani; niskomolekularni proantocijanidini; visokomolekularni proantocijanidini; grožđe; vino; maceracija; dozrijevanje; Babić; Plavac mali

nije evidentirano

engleski

Influence of Vinification and Vine-Growing Location on Polyphenolic Composition in Babić and Plavac mali Wines

nije evidentirano

anthocyanins; low-molecular proanthocyanidins; high-molecular proanthocyanidins; grape; wine; maceration; maturation; Babić; Plavac mali

nije evidentirano

Podaci o izdanju

188

14.11.2003.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija