Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prebiotički supstrati i bakterije mliječne kiseline (CROSBI ID 80972)

Prilog u časopisu | ostalo

Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica Prebiotički supstrati i bakterije mliječne kiseline // Mljekarstvo, 49 (1999), 1; 27-46

Podaci o odgovornosti

Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica

hrvatski

Prebiotički supstrati i bakterije mliječne kiseline

Radi sve veće popularizacije proizvoda prirodnog podrijetla, osobito u području prehrane i prehrambenih aditiva, u posljednje je vrijeme intenzivirana uporaba sporo apsorbirajućih i neapsorbirajućih šećera kao supstrata za bakterije mliječne kiseline i kao prebiotika za ljudsku prehranu. Ljudsko debelo crijevo sadrži veliku koncentraciju bakterija (10 na 12 po gramu suhe tvari sadržaja debelog crijeva), a noviji radovi pokazuju da bifidobakterije i laktobacili, najbrojnije uobičajene anaerobne bakterije u mikroflori ljudskog debelog crijeva, korisno djeluju na zdravlje domaćina. Glavni čimbenik za razmnožavanje bifidobakterija u ljudskom probavnom sustavu je dijetalni šećer, pa korištenje neprobavljivih oligosaharida kao što su rafinoza, fruktooligosaharidi, galaktozillaktoza, izomaltooligosaharidi ili transgalaktoziloligosaharidi, uzrokuju porast broja endogenih bifidobakterija i neke promjene kod bakterija mliječne kiseline. U radu su prikazani pregledi prebiotika i njihovih osobina kao i kriteriji za selekciju te sigurnost prebiotika i supstrata.

prebiotici; probiotici; bakterije mliječne kiseline; bifidobakterije

nije evidentirano

engleski

Prebiotic substrates and lactic acid bacteria

nije evidentirano

prebiotics; probiotics; lactic acid bacteria; bifidobacteria

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49 (1)

1999.

27-46

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

nije evidentirano