Prebiotički supstrati i bakterije mliječne kiseline (CROSBI ID 80972)
Prilog u časopisu | ostalo
Podaci o odgovornosti
Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica
hrvatski
Prebiotički supstrati i bakterije mliječne kiseline
Radi sve veće popularizacije proizvoda prirodnog podrijetla, osobito u području prehrane i prehrambenih aditiva, u posljednje je vrijeme intenzivirana uporaba sporo apsorbirajućih i neapsorbirajućih šećera kao supstrata za bakterije mliječne kiseline i kao prebiotika za ljudsku prehranu. Ljudsko debelo crijevo sadrži veliku koncentraciju bakterija (10 na 12 po gramu suhe tvari sadržaja debelog crijeva), a noviji radovi pokazuju da bifidobakterije i laktobacili, najbrojnije uobičajene anaerobne bakterije u mikroflori ljudskog debelog crijeva, korisno djeluju na zdravlje domaćina. Glavni čimbenik za razmnožavanje bifidobakterija u ljudskom probavnom sustavu je dijetalni šećer, pa korištenje neprobavljivih oligosaharida kao što su rafinoza, fruktooligosaharidi, galaktozillaktoza, izomaltooligosaharidi ili transgalaktoziloligosaharidi, uzrokuju porast broja endogenih bifidobakterija i neke promjene kod bakterija mliječne kiseline. U radu su prikazani pregledi prebiotika i njihovih osobina kao i kriteriji za selekciju te sigurnost prebiotika i supstrata.
prebiotici; probiotici; bakterije mliječne kiseline; bifidobakterije
nije evidentirano
engleski
Prebiotic substrates and lactic acid bacteria
nije evidentirano
prebiotics; probiotics; lactic acid bacteria; bifidobacteria
nije evidentirano