Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj nekih sredstava za sanitaciju i hidrokoloida na produženje trajnosti svježe mrkve (CROSBI ID 497727)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Piližota, Vlasta ; Nedić Tiban, Nela ; Šubarić, Drago Utjecaj nekih sredstava za sanitaciju i hidrokoloida na produženje trajnosti svježe mrkve // Knjiga sažetaka / 11. Ružičkini dani / Piližota, Vlasta (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004. str. 43-43-x

Podaci o odgovornosti

Piližota, Vlasta ; Nedić Tiban, Nela ; Šubarić, Drago

hrvatski

Utjecaj nekih sredstava za sanitaciju i hidrokoloida na produženje trajnosti svježe mrkve

Svrha proizvodnje minimalno procesiranog voća i povrća je osigurati tržište svježim voćem i povrćem, odnosno proizvodima od voća i povrća s produženim vremenom trajanja, koji istovremeno zadržavaju minimalno promjenjenu prehrambenu vrijednost i senzorska svojstva. Budući da se pri pripremi navedenih proizvoda ne primjenjuje toplinska obrada (zbog očuvanja nativnih svojstava), a da bi se dobio proizvod određene trajnosti, potrebno je primjeniti takve postupke i sredstva koji neće dovesti do promjene senzorskih svojstava u odnosu na svojstva sirovine uz istodobno sprječavanje mikrobiološkog kvarenja. Cilj ovog rada je bio istražiti mogućnost primjene sredstava za sanitaciju (u fazi pranja sirovine) i to peroksioctene kiseline (0, 1 % i 0, 2 %) i vodikovog peroksida (3 %) u svrhu sprječavanja mikrobiološkog kvarenja i hidrokoloida (pektina, u koncentraciji od 0.2 %, 0, 5 % i 1 % i karagena, 0, 2 % i 0, 5 %) za sprječavanje promjene boje površine svježe obrađene mrkve. U neobrađenim i obrađenim uzorcima mrkve praćen je broj aerobnih mezofilnih bakterija, Lactobacilla i kolonija plijesni i to nulti, četvrti, osmi i dvanaesti dan, uz istodobno mjerenje boje na površini uzoraka pomoću kromametra (CIE L*a*b* sustav). Rezultati istraživanja su pokazali da navedena sredstva za sanitaciju imaju znakovit utjecaj na sprječavanje rasta i razvoja mikroorganizama a time i produženje trajnosti minimalno procesirane mrkve. Tijekom dvanaest dana čuvanja uzoraka pri 4 °C pokazalo se da obrada spomenutim otopinama nije imala značajniji utjecaj jedino na sprječavanje rasta aerobnih mezofilnih bakterija. Istovremeno su upotrebljeni hidrokoloidi imali zaštitno djelovanje na boju mrkve (zabilježena je najmanja promjena boje).

mrkva; minimalno procesirano voće i povrće; boja

nije evidentirano

engleski

Effects of some sanitizers and hydrocolloids on shelf life extension of fresh carrot

nije evidentirano

carrot; minimally processed fruits and vegetables; colour

nije evidentirano

Podaci o prilogu

43-43-x.

2004.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Piližota, Vlasta

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

Podaci o skupu

11. Ružičkini dani

poster

28.06.2004-29.06.2004

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija