Senzorička valorizacija plodova jabuke sorti Jonagold, Melrose, Idared i Granny Smith (CROSBI ID 498033)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Duralija, Boris ; Miletić, Sandra ; Čmelik, Zlatko ; Dobričević, Nadica
hrvatski
Senzorička valorizacija plodova jabuke sorti Jonagold, Melrose, Idared i Granny Smith
Senzorička svojstva ploda jabuke (Malus x domestica) imaju u voćarskoj proizvodnji veliko značenje. S tim ciljem obavljena je senzorička valorizacija četiri sorte jabuke. Sorte jabuke ubrane u Slavoniji (Našice) 1998. godine bile su podvrgnute senzoričkom testu, koji je obuhvaćao dvije vizualne i četiri unutarnje osobine ploda. Istraživanje je provedeno među studentima Agronomskog fakulteta koji su plodove ocjenjivali skalom od 1do 9 bodova za svako svojstvo. Utvrđene su razlike (P<0.01) između sorata unutar svojstava izgled ploda, boja, tekstura, zrelost i tvrdoća. Statistički opravdane razlike (P<0.01) nisu ustanovljene između istraživanih sorata za svojstvo okusa. Prema dobivenim rezultatima senzoričke valorizacije za sva svojstva najbolje su prihvaćene sorte Granny Smith i Idared, dok je sorta Melrose bila najslabije ocijenjena. Dobiveni rezultati oslikavaju navike potrošača, ali i u velikoj mjeri ovise o stanju plodova pri ocjenjivanju senzoričkim testom.
jabuka; boja; tvrdoća; senzorički test
nije evidentirano
engleski
Sensory Evaluation of Apple Cultivars Jonagold, Melrose, Idared and Granny Smith
Senzorička svojstva ploda jabuke (Malus x domestica) imaju u voćarskoj proizvodnji veliko značenje. S tim ciljem obavljena je senzorička valorizacija četiri sorte jabuke. Sorte jabuke ubrane u Slavoniji (Našice) 1998. godine bile su podvrgnute senzoričkom testu, koji je obuhvaćao dvije vizualne i četiri unutarnje osobine ploda. Istraživanje je provedeno među studentima Agronomskog fakulteta koji su plodove ocjenjivali skalom od 1do 9 bodova za svako svojstvo. Utvrđene su razlike (P<0.01) između sorata unutar svojstava izgled ploda, boja, tekstura, zrelost i tvrdoća. Statistički opravdane razlike (P<0.01) nisu ustanovljene između istraživanih sorata za svojstvo okusa. Prema dobivenim rezultatima senzoričke valorizacije za sva svojstva najbolje su prihvaćene sorte Granny Smith i Idared, dok je sorta Melrose bila najslabije ocijenjena. Dobiveni rezultati oslikavaju navike potrošača, ali i u velikoj mjeri ovise o stanju plodova pri ocjenjivanju senzoričkim testom.
apple; colour; firmness; sensory test
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
242-242-x.
2000.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva, Opatija, 22. - 25. veljače 2000. : (zbornik sažetaka) = 36th Croatian Symposium on Agriculture with an International Participation Achievements and Perspectives of Croatian Agriculture : (collection of summaries)
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva = 36th Croatian Symposium on Agriculture with an International Participation Achievements and Perspectives of Croatian Agriculture
predavanje
22.02.2000-25.02.2000
Opatija, Hrvatska