Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda (CROSBI ID 339003)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Živković, Marija
Vahčić, Nada
hrvatski
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda
Med koji je dostupan na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih faktora kao što su zemljopisni, vremenski, uvjetima proizvodnje, biljnom izvoru, pakiranju i vremenu skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 93 uzorka 8 različitih vrsta meda (bagremov, cvjetni, kaduljin, lipin, kestenov, šumski med te med planinske livade i livade) prikupljenih na području Republike Hrvatske i Slovenije. Određivani su tipični parametri kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, električna provodnost, maseni udjel reducirajućih šećera, saharoze, tvari netopljivih u vodi, kiselost te maseni udjel pepela. Primjećeno je da se maseni udjel vode kretao u rasponu od 14, 9 do 16, 5 %, reducirajućih šećera 67, 3-72, 7 %, saharoze 2, 1-5, 8 %, tvari netopljivih u vodi 0, 01-0, 02 %, pepela 0, 07-0, 50 % te električna provodnost 0, 20-1, 38 % mS/cm, a kiselost 8, 5-21, 4 mmol/kg. Također je uočeno da postoje statistički značajne razlike određivanih parametara kako između različitih vrsta meda tako i unutar istih vrsta meda.
med; fizikalno-kemijski parametri; statistički značajne razlike
nije evidentirano
engleski
Determination of physico-chemical parameters of honey samples
nije evidentirano
honey; physico-chemical parameters; statistical significant differences
nije evidentirano
Podaci o izdanju
66
15.03.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb