Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda (CROSBI ID 339003)

Ocjenski rad | diplomski rad

Živković, Marija Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Živković, Marija

Vahčić, Nada

hrvatski

Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda

Med koji je dostupan na tržištu, kvalitativno se razlikuje ovisno o nizu različitih faktora kao što su zemljopisni, vremenski, uvjetima proizvodnje, biljnom izvoru, pakiranju i vremenu skladištenja. U ovom radu su analizirani fizikalno-kemijski parametri 93 uzorka 8 različitih vrsta meda (bagremov, cvjetni, kaduljin, lipin, kestenov, šumski med te med planinske livade i livade) prikupljenih na području Republike Hrvatske i Slovenije. Određivani su tipični parametri kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, električna provodnost, maseni udjel reducirajućih šećera, saharoze, tvari netopljivih u vodi, kiselost te maseni udjel pepela. Primjećeno je da se maseni udjel vode kretao u rasponu od 14, 9 do 16, 5 %, reducirajućih šećera 67, 3-72, 7 %, saharoze 2, 1-5, 8 %, tvari netopljivih u vodi 0, 01-0, 02 %, pepela 0, 07-0, 50 % te električna provodnost 0, 20-1, 38 % mS/cm, a kiselost 8, 5-21, 4 mmol/kg. Također je uočeno da postoje statistički značajne razlike određivanih parametara kako između različitih vrsta meda tako i unutar istih vrsta meda.

med; fizikalno-kemijski parametri; statistički značajne razlike

nije evidentirano

engleski

Determination of physico-chemical parameters of honey samples

nije evidentirano

honey; physico-chemical parameters; statistical significant differences

nije evidentirano

Podaci o izdanju

66

15.03.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija