Probiotički svježi sir od obranog kozjeg mlijeka (CROSBI ID 339006)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ratković, Ana
Božanić, Rajka
hrvatski
Probiotički svježi sir od obranog kozjeg mlijeka
Kozjem mlijeku i probiotičkim mliječnirn proizvodima pripisuju se izrazito povoljni učinci na zdravlje i cjelokupnu funkciju ljudskog organizma. U ovom radu proizveden je probiotički svježi sir od kozjeg mlijeka obranog na 1 % m.m. te je ispitano da li taj proizvod zadržava probiotičko djelovanje tijekom četrnaest dana. Fermentacija uzoraka obranog mlijeka sa i bez sirila, provedena je na 40 C dodatkom 2 % inokuluma DVS-ABT 4 mješovite kulture odabranih sojeva bakterija (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. i Streptococcus thermophilus). Nakon koagulacije mlijeka, dobiveni gruševi, sa i bez sirila, su rezani te ocijedeni preko noći. Tijekom četrnaest dana skladištenja praćena je promjena kemijskog sastava, kiselosti i senzorskih svojstava proizvoda. Sir proizveden s najmanjom količinom sirila imao je sve karakteristike tradicionalnog svježeg sira, dobio je maksimalne senzorske ocjene, te je ta svojstva zadržao tijekom četmaest dana čuvanja pri temperaturi hladnjaka. Mikrobiološka analiza provedena je na siru proizvedenom bez dodatka sirila i na siru proizvedenom s najmanje sirila. Rezultati rada ukazuju da je u oba sira tijekom roka uporabe (14 dana) broj živih stanica probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium spp. bio veći od 10 6 /g sira čime je potvrđeno da se ovaj proizvod može deklarirati kao probiotički.
kozje mlijeko; svježi sir; probiotici; Lactobacillus acidophilus; Bifidobacterium spp.
nije evidentirano
engleski
Probiotic fresh cheese made from skimmed goats milk
nije evidentirano
goats milk; fresh cheese; probiotics; Lactobacillus acidophilus; Bifidobacterium spp.
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
12.07.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb