Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Probiotički svježi sir od obranog kozjeg mlijeka (CROSBI ID 339006)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ratković, Ana Probiotički svježi sir od obranog kozjeg mlijeka / Božanić, Rajka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Ratković, Ana

Božanić, Rajka

hrvatski

Probiotički svježi sir od obranog kozjeg mlijeka

Kozjem mlijeku i probiotičkim mliječnirn proizvodima pripisuju se izrazito povoljni učinci na zdravlje i cjelokupnu funkciju ljudskog organizma. U ovom radu proizveden je probiotički svježi sir od kozjeg mlijeka obranog na 1 % m.m. te je ispitano da li taj proizvod zadržava probiotičko djelovanje tijekom četrnaest dana. Fermentacija uzoraka obranog mlijeka sa i bez sirila, provedena je na 40 C dodatkom 2 % inokuluma DVS-ABT 4 mješovite kulture odabranih sojeva bakterija (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. i Streptococcus thermophilus). Nakon koagulacije mlijeka, dobiveni gruševi, sa i bez sirila, su rezani te ocijedeni preko noći. Tijekom četrnaest dana skladištenja praćena je promjena kemijskog sastava, kiselosti i senzorskih svojstava proizvoda. Sir proizveden s najmanjom količinom sirila imao je sve karakteristike tradicionalnog svježeg sira, dobio je maksimalne senzorske ocjene, te je ta svojstva zadržao tijekom četmaest dana čuvanja pri temperaturi hladnjaka. Mikrobiološka analiza provedena je na siru proizvedenom bez dodatka sirila i na siru proizvedenom s najmanje sirila. Rezultati rada ukazuju da je u oba sira tijekom roka uporabe (14 dana) broj živih stanica probiotičkih bakterija Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium spp. bio veći od 10 6 /g sira čime je potvrđeno da se ovaj proizvod može deklarirati kao probiotički.

kozje mlijeko; svježi sir; probiotici; Lactobacillus acidophilus; Bifidobacterium spp.

nije evidentirano

engleski

Probiotic fresh cheese made from skimmed goats milk

nije evidentirano

goats milk; fresh cheese; probiotics; Lactobacillus acidophilus; Bifidobacterium spp.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

12.07.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija