Brzi testovi u procjeni kakvoće grijanih/prženih ulja (CROSBI ID 339008)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Doležal, Anamarija
Vahčić, Nada
hrvatski
Brzi testovi u procjeni kakvoće grijanih/prženih ulja
Razgradni produkti koji se tijekom prženja i grijanja nakupljaju u ulju, uzrokuju degradaciju namirnice. Zato je nužno odrediti točku kada se ulje mora odbaciti. Istraživanje obuhvaća analizu degradativnih promjena u sojinom ulju tijekom grijanja ulja te prženja namirnica biljnog i životinjskog podrijetla. Uzorci za analizu ulja grijanog tijekom 40 sati pri različitim temperaturama (170° C, 180° C, 190° C), uzimani su svaka 4 sata. Također su nakon svake četvrte šarže analizirani uzorci ulja tijekom prženja 40 šarži namirnica od pet dana. Cilj istraživanja bio je usporediti standardnu metodu za određivanje kakvoće ulja s brzim testovima prisutnim na tržištu. Procjena degradacije sojinog ulja vršena je određivanjem udjela polarnih spojeva (standardnom IUPAC i brzom 3M PCT 120 metodom) i slobodnih masnih kiselina (standardnom AOAC i brzom LRSM metodom). Brza 3M PCT 120 metoda nije se pokazala pouzdanom za određivanje kakvoće ulja pri višim temperaturama (180° C i 190° C). LRSM metoda se pokazala prikladnom za komercijalnu upotrebu.
brzi testovi; degradacija ulja; grijano ulje; prženje; sojino ulje
nije evidentirano
engleski
Quick tests for assessment of heated/deep-frying oils quality
nije evidentirano
deep-fat frying; fast tests; heating oil; oil degradation; soybean oil
nije evidentirano
Podaci o izdanju
68
12.10.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb