Kakvoća i prihvatljivost jogurta od kozjeg mlijeka (CROSBI ID 467059)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica
hrvatski
Kakvoća i prihvatljivost jogurta od kozjeg mlijeka
Nutritivna vrijednost i dobra probavljivost fermentiranih mliječnih napitaka, osobito jogurta kao njihovog glavnog predstavnika, čini ovu skupinu proizvoda interesantnom za proučavanje vec dugi niz godina. S obzirom na osobitu zdravstvenu i nutritivnu vrijednost kozjeg mlijeka te vrlo slabo iskorištenje ove sirovine za proizvodnju fermentiranih mliječnih napitaka, u ovom je radu ispitana prihvatljivost jogurta i aromatiziranih uzoraka jogurta od kozjeg mlijeka u usporedbi s istim uzorcima od kravljeg mlijeka. Za pripravu svih uzoraka jogurta uporabljeno je trajno kozje i kravlje mlijeko, a aromatizirani uzorci jogurta pripravljeni su dodatkom 5% komercijalne saharoze i 0, 3% arome (breskve ili pistacije) u mlijeko prije fermentacije. Fermentacija svih uzoraka trajala je približno 3 sata i 55 minuta. Koagulum jogurta od kozjeg mlijeka bio je nešto mekši. Ocjenjivanje prihvatljivosti provela je skupina od 55 potrošača mlađe životne dobi (studenata) primjenom hedonističke skale. Jogurti od kravljeg mlijeka ocjenjeni su bolje od jogurta od kozjeg mlijeka iste kategorije. Nisu bili prihvatljivi jogurti i aromom breskve aromatizirani jogurti od kozjeg mlijeka. Veću poželjnost imali su aromatizirani uzorci jogurta za obje vrste mlijeka. Najveću poželjnost (100, 00 i 94, 55%) imali su jogurti od oba mlijeka aromatizirani aromom pistacije dok je aroma breskve bila manje poželjna (87, 27 i 96, 36%). Statistički nisu bile značajne razlike između jogurta i aromom pistacije aromatiziranog jogurta od kravljeg mlijeka. Aromom pistacije aromatizirani jogurt od kozjeg mlijeka pokazao je značajnu statističku razliku od ostalih jogurta od kozjeg mlijeka. Između tog uzorka i uzorka jogurta i aromom breskve aromatiziranog jogurta od kravljeg mlijeka nije bilo statistički značajne razlike.
aromatizirani jogurt; kravlje mlijeko; kozje mlijeko; prihvatljivost
nije evidentirano
engleski
The quality and acceptability of goats yoghurt
nije evidentirano
aromatized joghurt; cows milk; goats milk; acceptability
nije evidentirano
Podaci o prilogu
158-158-x.
1997.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb:
Podaci o skupu
XXXIII Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
poster
25.02.1997-28.02.1997
Pula, Hrvatska