Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kakvoća i prihvatljivost jogurta od kozjeg mlijeka (CROSBI ID 467059)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica Kakvoća i prihvatljivost jogurta od kozjeg mlijeka // Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem. Zagreb, 1997. str. 158-158-x

Podaci o odgovornosti

Božanić, Rajka ; Tratnik, Ljubica

hrvatski

Kakvoća i prihvatljivost jogurta od kozjeg mlijeka

Nutritivna vrijednost i dobra probavljivost fermentiranih mliječnih napitaka, osobito jogurta kao njihovog glavnog predstavnika, čini ovu skupinu proizvoda interesantnom za proučavanje vec dugi niz godina. S obzirom na osobitu zdravstvenu i nutritivnu vrijednost kozjeg mlijeka te vrlo slabo iskorištenje ove sirovine za proizvodnju fermentiranih mliječnih napitaka, u ovom je radu ispitana prihvatljivost jogurta i aromatiziranih uzoraka jogurta od kozjeg mlijeka u usporedbi s istim uzorcima od kravljeg mlijeka. Za pripravu svih uzoraka jogurta uporabljeno je trajno kozje i kravlje mlijeko, a aromatizirani uzorci jogurta pripravljeni su dodatkom 5% komercijalne saharoze i 0, 3% arome (breskve ili pistacije) u mlijeko prije fermentacije. Fermentacija svih uzoraka trajala je približno 3 sata i 55 minuta. Koagulum jogurta od kozjeg mlijeka bio je nešto mekši. Ocjenjivanje prihvatljivosti provela je skupina od 55 potrošača mlađe životne dobi (studenata) primjenom hedonističke skale. Jogurti od kravljeg mlijeka ocjenjeni su bolje od jogurta od kozjeg mlijeka iste kategorije. Nisu bili prihvatljivi jogurti i aromom breskve aromatizirani jogurti od kozjeg mlijeka. Veću poželjnost imali su aromatizirani uzorci jogurta za obje vrste mlijeka. Najveću poželjnost (100, 00 i 94, 55%) imali su jogurti od oba mlijeka aromatizirani aromom pistacije dok je aroma breskve bila manje poželjna (87, 27 i 96, 36%). Statistički nisu bile značajne razlike između jogurta i aromom pistacije aromatiziranog jogurta od kravljeg mlijeka. Aromom pistacije aromatizirani jogurt od kozjeg mlijeka pokazao je značajnu statističku razliku od ostalih jogurta od kozjeg mlijeka. Između tog uzorka i uzorka jogurta i aromom breskve aromatiziranog jogurta od kravljeg mlijeka nije bilo statistički značajne razlike.

aromatizirani jogurt; kravlje mlijeko; kozje mlijeko; prihvatljivost

nije evidentirano

engleski

The quality and acceptability of goats yoghurt

nije evidentirano

aromatized joghurt; cows milk; goats milk; acceptability

nije evidentirano

Podaci o prilogu

158-158-x.

1997.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka XXXIII. znanstvenog skupa hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Zagreb:

Podaci o skupu

XXXIII Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

poster

25.02.1997-28.02.1997

Pula, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano