Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvoću jogurta tijekom skladištenja (CROSBI ID 467067)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Božanic, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Marić, Olivera Utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvoću jogurta tijekom skladištenja // Zbornik sažetaka 32. hrvatskog simpozija mljekarskih strucnjaka / Volarić, Vera (ur.). Zagreb: Hrvatsko mljekarsko društvo, 1996. str. 25-25-x

Podaci o odgovornosti

Božanic, Rajka ; Tratnik, Ljubica ; Marić, Olivera

hrvatski

Utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka na kakvoću jogurta tijekom skladištenja

Poznato je da su fermentirani mlijecni napici vece nutritivne vrijednosti nego mlijeko iz kojeg su proizvedeni radi djelovanja bakterija mlijecne kiseline. Na zdravstveno-nutritivnu vrijednost fermentiranih mlijecnih napitaka znatno utjece i vrsta mlijeka. S obzirom da je kozje mlijeko izrazenijih bakteriocidnih i imunoloskih odlika te bolje probavljivosti, u ovom je radu analiziran utjecaj steriliziranog kozjeg i kravljeg mlijeka te njihove mješavine (1:1) na kakvocu jogurta tijekom devet dana cuvanja pri temperaturi +8 C. Viskoznost jogurta od kravljeg mlijeka tijekom svih devet dana cuvanja bila je najmanja, dok je najveca bila viskoznost od mješavine mlijeka (1:1). Najbrzi pad pH vrijednosti bio je u uzorku jogurta od kozjeg mlijeka, a najsporiji u uzorku od mješavine mlijeka, gdje je bio i najmanji porast kolicine mlijecne kiseline. Broj zivih bakterija bio je najveci nakon 24 sata cuvanja jogurta u svim uzorcima (Nmax = 4, 7 x 10 na 9 - 6, 9 x 10 na 9 st/ml). Tijekom cuvanja u uzorcima od kravljeg i mješavine mlijeka bilo je više laktobacila nego streptokoka, dok je jogurtu od kozjeg mlijeka omjer laktobacila i streptokoka treceg i šestog dana cuvanja iznosio 1:1, 63 i 1:1, 60. Senzorska ocjena jogurta nije pokazala znacajnu razliku između uzoraka jogurta od kravljeg, kozjeg i mješavine mlijeka.

kravlji jogurt; kozji jogurt; fermentacija; cuvanje; viskoznost

nije evidentirano

engleski

The influence of sterilized goats and cows milk on yoghurt quality during storage

nije evidentirano

cows yoghurt; goats yoghurt; fermentation; storage; viscosity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

25-25-x.

1996.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 32. hrvatskog simpozija mljekarskih strucnjaka

Volarić, Vera

Zagreb: Hrvatsko mljekarsko društvo

Podaci o skupu

32. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA

predavanje

28.11.1996-30.11.1996

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano