Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj žučnih kiselina na rast i morfologiju kolonija i stanica odabranih bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 329525)

Ocjenski rad | diplomski rad

Međimurec, Marina Utjecaj žučnih kiselina na rast i morfologiju kolonija i stanica odabranih bakterija mliječne kiseline / Matošić, Srećko (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 1997

Podaci o odgovornosti

Međimurec, Marina

Matošić, Srećko

hrvatski

Utjecaj žučnih kiselina na rast i morfologiju kolonija i stanica odabranih bakterija mliječne kiseline

Bakterije mliječne kiseline imaju koristan učinak na regulaciju mikroflore crievnog trakta, stoga ih je poželjno primijeniti kao probiotike. Glavni izborni kriterij za probiotičku uporabu bakterija mliječne kiseline je njihovo preživljavanje u probavnom traktu tj. otpornost prema niskim pH vrijednostima i žučnim solima. Odabrane bakterije mliječne kiseline (L. acidophilus M92, L. plantarum L4, L. plantarum Z88 i Enterococcus faecium) iskazuju veću otpornost na žučne kiseline nego ostale ispitane Gram-pozitivne bakterije (S. aureus, B. subtilis). U izvornoj kulturi L. acidophilus uzgojenoj na MRS agaru prisutne su glatke i hrapave kolonije. U prosutnosti žučnih soli kolonije su manje i prevladavaju glatke kolonije. Na MRS podlozi kolonije L. plantarum i E. faecium su glatke i sjajne, dok su u prisutnosti glikodeoksikolne kiseline hrapave i okružene istaloženim žučnim solima.

bakterije mliječne kiseline; probiotici; žučne kiseline

nije evidentirano

engleski

Effect of bile acids on growth and morphology of chosen lactic acid bacteria

nije evidentirano

lactic acid bacteria; probiotics; bile acids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

61

18.03.1997.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija