Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj ultrafiltracije na sastav i svojstva sira Feta (CROSBI ID 467147)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Harjač, Andrea ; Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka ; Kozlek, Damir Utjecaj ultrafiltracije na sastav i svojstva sira Feta // Zbornik sažetaka XXXIII Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem / Vera Volarić (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 1998. str. 13-13-x

Podaci o odgovornosti

Harjač, Andrea ; Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka ; Kozlek, Damir

hrvatski

Utjecaj ultrafiltracije na sastav i svojstva sira Feta

Primjena procesa ultrafiltracije danas je vrlo raširena u proizvodnji sireva, posebice sira tipa Feta, jer omogućava maksimalno iskorištenje svih sastojaka mlijeka, povećani prinos sira, te skraćuje trajanje proizvodnje. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj, ultrafiltracijom različito ugušćenog mlijeka (punomasnog mlijekas 3,8 posto mliječne masti - PM i djelomično obranog mlijeka s 1,7 posto mliječne masti - DOM) na kemijski sastav i senzorska svojstva proizvedenih sireva tipa Feta tijekom njihovog zrenja. Istovremeno su proizvedeni i kontrolni uzorci sireva Feta od neugušćenog mlijeka (PM i DOM), koji su senzorski najbolje ocijenjeni tijekom cijelog trajanja zrenja u salamuri (28 dana) u odnosu na eksperimentalne Fete proizvedene od DOM, ultrafiltracijom ugušćenog 2x i 3x, te od PM ultrafiltracijom ugušćenog 3x i 5x. Najveće promjene u kemijskom sastavu zabilježene su kod eksperimentalnih Feta od UF-PM, gdje se suha tvar povećala za oko 24 posto nakon 14 dana zrenja u salamuri, dok je kod eksperimentalnih Feta od UF-DOM to povećanje bilo samo 6 posto. Eksperimentalne Fete od UF-DOM prema kemijskom sastavu pokazale su veliku sličnost s kontrolnom Fetom od DOM, te najveći udio proteina u suhoj tvari (oko 54 posto), a najmanji udio masti u suhoj tvari (oko 38 posto). Najveći prinos ostvaren je od Fete od UF-PM, ugušćenog 5x (59 posto).

ultrafiltracija; sir Feta

nije evidentirano

engleski

The influence of ultrafiltration on composition and properties of Feta type cheeses

nije evidentirano

ultrafiltration; Feta type cheese

nije evidentirano

Podaci o prilogu

13-13-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka XXXIII Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Vera Volarić

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

XXXIII Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

poster

11.11.1998-13.11.1998

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano