Proizvodnja sira tipa Feta i Domiati (CROSBI ID 467197)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Tratnik, Ljubica ; Božanić, Rajka ; Harjac, Andreja ; Kozlek, Damir
hrvatski
Proizvodnja sira tipa Feta i Domiati
Sirevi u salamuri tipa Feta i Domiati proizvedeni su od punomasnog i djelomično obranog mlijeka s 1, 8% mliječne masti. Za proizvodnju sira Domiati provedeno je sirenje slanog mlijeka (5% NaCl) pri 40oC (s i bez CaCl 2), a utvrđeno je da dodatak CaCl 2 nije potreban kao pri sirenju neslanog mlijeka za sir tipa Feta (pri 30oC). Sirevi tipa Domiati su mekše konzistencije te su znatno viših pH vrijednosti i sadrže više kalcija, fosfora i soli, nego sirevi tipa Feta. Sir Domiati se može konzumirati i svjež, a postaje bolji i tvrđi tijekom zrenja u salamuri (najbolji je bio nakon 20 dana zrenja), za razliku od sira Feta koji se mora salamurti, a maksimalno je ocjenjen nakon 14 dana zrenja. Zrenje sireva provedeno je pri 12oC, a salamura s 10% NaCl je najpovoljnije utjecala na senzorska svojstva oba tipa sira. Sirevi proizvedeni od djelomično obranog mlijeka s 1, 8% mliječne masti su poželjnijih senzorskih svojstava, a sadržavali su više proteina i manje masti nego sirevi od punomasnog mlijeka.
Feta; Domiati
nije evidentirano
engleski
Production of cheese type Feta and Domiati
nije evidentirano
Feta; Domiati
nije evidentirano
Podaci o prilogu
34-35-x.
1996.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 32. Hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka
Volarić, Vera
Zagreb: Hrvatsko mljekarsko društvo
Podaci o skupu
32. HRVATSKI SIMPOZIJ MLJEKARSKIH STRUČNJAKA
poster
28.11.1996-30.11.1996
Opatija, Hrvatska