Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica (CROSBI ID 467214)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Berković, Katarina ; Lalić, Ljerka Marija ; Prejac, Sandra ; Mamić, Marina Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / . (ur.). Zagreb, 1998. str. 75-x

Podaci o odgovornosti

Berković, Katarina ; Lalić, Ljerka Marija ; Prejac, Sandra ; Mamić, Marina

hrvatski

Reološka svojstva jogurta s dodatkom pšeničnih klica

Pšenične klice su visokovrijedan izvor vitamina i minerala čijim konzumiranjem se mogu nadoknaditi nedostaci u lošoj prehrani djece i odraslih osoba. Njihovim dodatkom u mlijeko i mliječne proizvode može se isto tako pripraviti nove vrste fermentiranih napitaka. U laboratorijskim uvjetima, a prema uobičajenom (tradicionalnom) postupku, koji se koristi u domaćinstvu pripravljeni su uzorci jogurta, čija se kvaliteta i održivost pratila određivanjem reoloških parametara (indeksa tečenja, koeficijenta konzistencije) i mjerenjem volumena izdvojene sirutke. Za pripravu se koristilo pasterizirano mlijeko s 4,1% mliječne masti i pasterizirano i homogenizirano mlijeko s 3,2% mliječne masti. Pripravljeni uzorci sa dodatkom pšeničnih klica imaju više vrijednosti određivanih parametara u odnosu na referentne uzorke (bez dodatka klica). Pšenične klice imaju povoljan utjecaj na strukturu, teksturu i održivost koaguluma pripravljenih uzoraka jer dolazi do njihovog bubrenja, što povećava plastičnost uzoraka. Uzorci pripravljeni od mlijeka s 3,2% mliječne masti imaju rjeđu konzistenciju i izdvajaju više sirutke, što ima za posljedicu manju trajnost.

jogurt; pšenične klice; reološki parametri

nije evidentirano

engleski

Rheological characteristics of yogurt with wheat germs addition

nije evidentirano

yogurt; whey germs; rheological parameters

nije evidentirano

Podaci o prilogu

75-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

poster

10.06.1998-12.06.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano