Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje metilksantina i polifenola u različitim ekstraktima čokolade metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (CROSBI ID 339303)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mareković, Neda Jelena Određivanje metilksantina i polifenola u različitim ekstraktima čokolade metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti / Vorkapić-Furač, Jasna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Mareković, Neda Jelena

Vorkapić-Furač, Jasna

hrvatski

Određivanje metilksantina i polifenola u različitim ekstraktima čokolade metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti

Posljednjeg je desetljeća čokolada u samom vrhu zanimanja kao izvor kemozaštitnih polifenolnih spojeva, posebice katehina [(+)-katehina i (-)-epikatehina)] i njihovih oligomernih procijanidina. Ti spojevi, radi snažnog antioksidativnog djelovanja, štite ljudski organizam od slobodnih radikala i na taj način sprječavaju nastajanje karcinoma i koronarnih bolesti. Metode određivanja polifenolnih spojeva u biljnim izvorima složene su radi raznolikosti njihove strukture i prisutnosti velikog broja različitih spojeva. Najbolji su rezultati dobiveni tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Svim je kromatografskim metodama zajedničko: ekstrakcija polifenola polarnim otapalima, eventualno pročišćavanje uzoraka, filtriranje i tekućinska kromatografija obrnutih faza (RP-LC). U radu je istražen utjecaj različitih otapala na iscrpnost ekstrakcije metilksantina i polifenola. Pripravljeni ekstrakti analizirani su tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-LC) uz UV Diode Array detekciju ( =278 nm). Na svim je kromatogramima razdvojeno više od 15 pikova, od kojih su pomoću UV-spektara identificirani kava kiselina i više oligomernih procijanidina, a kvantificirani su teobromin, kafein i (-)-epikatehin. U svim ekstraktima prevladava teobromin, kafeina ima manje, a najmanje ima (-)-epikatehina.

čokolada; metilksantini; polifenoli; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti

nije evidentirano

engleski

Determination of methylxanthines and poyphenols in different chocolate extracts by high performance liquid chromatography method

nije evidentirano

chocolate; high perfomance liquid chromatography; methylxanthines; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

07.04.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija