Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta (CROSBI ID 467218)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Lalić, Ljerka Marija ; Berković, Katarina ; Mihalić, Vesna ; Prejac, Sandra Utjecaj inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta // 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / . (ur.). Zagreb, 1998. str. 204-205-x

Podaci o odgovornosti

Lalić, Ljerka Marija ; Berković, Katarina ; Mihalić, Vesna ; Prejac, Sandra

hrvatski

Utjecaj inertnih vlakana na fizikalno kemijska svojstva jogurta

Inertna vlakna su česta važna komponenta u sastavu namirnica biljnog podrijetla. Njihova se primjena zahtijeva u dijetalnoj prehrani bolesnika i rekonvalescenata, a poželjna je i u svakodnevnoj prehrani ljudi zbog nutritivne vrijednosti i utjecaja na smanjenje različitog oboljenja. Industrijskom preradom hrane nepovratno se gubi dio inertnih vlakana i stoga treba hranu njima obogaćivati. Na tržištu se nalaze različite vrste proizvoda na bazi inertnih vlakana, a njihovo se konzumiranje preporuća s mlijekom i različitim mlječnim proizvodima. Uzorci jogurta određene nutritivne vrijednosti obogaćeni su proizvodima "Helia" (cryspi sa pšeničnim klicama i integralnim brašnom) kao izvoru inertnih vlakana u koncentracijama (w=0,025, w=0,050 i w=0,075). Tako pripravljenim uzorcima određene su vrijednosti viskoznosti i elektroprovodljivosti u ovisnosti o koncentraciji dodanih inertnih vlakana. Mjerenja viskoznosti izvedena su Fordovim viskozimetrom. Vrijednosti elektroprovodljivosti dane su u korelaciji sa razrjeđenjem uzoraka. Određene veličine daju uvida u procese, koji se događaju u strukturi i teksturi uzoraka. Odvajanje određene količine sirutke ukazuje na gubitak fine strukture i pogoršanje kvalitete uzoraka nakon skladištenja, što je bilo više izraženo kod uzoraka pripravljenih dodatkom proizvoda "Helia" u koncentraciji w=0,075.

jogurt; inertna vlakna; viskoznost

nije evidentirano

engleski

The influence of some inert fibers on yoghurt physico-chemical properties

nije evidentirano

yogurt; inert fibers; viscosity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

204-205-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem

poster

10.06.1998-12.06.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano