Reološka svojstva proteina sirutke (CROSBI ID 339426)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Hegedušić, Patricija
Herceg, Zoran
hrvatski
Reološka svojstva proteina sirutke
U radu su provedena ispitivanja reoloških svojstava sirutkinih proteina (WP, WPC-60 i WPC-80), njihovih hidrolizata (HWP) i izolata (WP-α , WP-β ) u praškastom te u obliku 10%-tnih suspenzija. Praškastim uzorcima određena je veličina čestica, razdioba veličine čestica te specifična površina, a suspenzijama prividna viskoznost, indeks tečenja i koeficijent konzistencije. Provedeno je i tribomehaničko tretiranje praškastih koncentrata proteina sirutke (WPC-60 i WPC-80) pri dvije različite brzine rotora. Dobiveni rezultati pokazali su da veličina čestica, a time i specifična površina ovise o kemijskom sastavu odn. udjelu proteina u praškastom materijalu. Sve suspenzije ispitivanih proteina bile su nenewtonske i imale su dilatantni karakter. Suspenzije s tribomehanički tretiranim proteinima imale su veću viskoznost od onih pripremljenih s netretiranim proteinima.
proteini sirutke; reološka svojstva; tribomehanička obrada; veličina čestica; viskoznost
nije evidentirano
engleski
Rheological properties of whey proteins
nije evidentirano
whey proteins; rheological properties; tribomechanical treatment; particle size; viscosity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
11.10.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb