Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Reološka svojstva proteina sirutke (CROSBI ID 339426)

Ocjenski rad | diplomski rad

Hegedušić, Patricija Reološka svojstva proteina sirutke / Herceg, Zoran (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Hegedušić, Patricija

Herceg, Zoran

hrvatski

Reološka svojstva proteina sirutke

U radu su provedena ispitivanja reoloških svojstava sirutkinih proteina (WP, WPC-60 i WPC-80), njihovih hidrolizata (HWP) i izolata (WP-α , WP-β ) u praškastom te u obliku 10%-tnih suspenzija. Praškastim uzorcima određena je veličina čestica, razdioba veličine čestica te specifična površina, a suspenzijama prividna viskoznost, indeks tečenja i koeficijent konzistencije. Provedeno je i tribomehaničko tretiranje praškastih koncentrata proteina sirutke (WPC-60 i WPC-80) pri dvije različite brzine rotora. Dobiveni rezultati pokazali su da veličina čestica, a time i specifična površina ovise o kemijskom sastavu odn. udjelu proteina u praškastom materijalu. Sve suspenzije ispitivanih proteina bile su nenewtonske i imale su dilatantni karakter. Suspenzije s tribomehanički tretiranim proteinima imale su veću viskoznost od onih pripremljenih s netretiranim proteinima.

proteini sirutke; reološka svojstva; tribomehanička obrada; veličina čestica; viskoznost

nije evidentirano

engleski

Rheological properties of whey proteins

nije evidentirano

whey proteins; rheological properties; tribomechanical treatment; particle size; viscosity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

11.10.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija