Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena transgenog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) kao modela za istraživanje oksidacijskog stresa (CROSBI ID 339440)

Ocjenski rad | diplomski rad

Matijević, Tanja Primjena transgenog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) kao modela za istraživanje oksidacijskog stresa / Krsnik-Rasol, Marijana (mentor); Žarković, Neven (neposredni voditelj). Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2004

Podaci o odgovornosti

Matijević, Tanja

Krsnik-Rasol, Marijana

Žarković, Neven

hrvatski

Primjena transgenog kvasca (Saccharomyces cerevisiae) kao modela za istraživanje oksidacijskog stresa

Dosadašnja istraživanja lipidne peroksidacije kod Saccharomyces cerevisiae su uključivala egzogeno dodavanje višestruko nezasićenih masnih kiselina u podlogu kako bi se oksidansima mogla izazvati lipidna peroksidacija budući da Saccharomyces cerevisiae prirodno nema višestruko nezasićenih masnih kiselina u sastavu lipida. Konstrukcijom transgenog Saccharomyces cerevisiae koji u sebi nosi plazmid s genom za desaturazu, enzim koji uvodi dvostruke veze i tako stvara višestruko nezasićene masne kiseline, nastao je testni sustav u kojem dolazi do endogene lipidne peroksidacije. U ovom istraživanju pokušali smo odrediti može li se transgeni kvasac koristiti kao modelni organizam koji bi omogućio ispitivanje učinaka oksidacijskog stresa na više eukariotske organizmime u kojima prirodno dolazi do lipidne peroksidacije. Svrha istraživanja bila je utvrditi koliko je transgeni S. cerevisiae osjetljiv na vodikov peroksid, koji je reaktivan kisikov spoj (ROS) i posrednik u nizu staničnih bioloških procesa vezanih uz oksidacijski stres te dolazi li do prilagodbe na oksidacijski stres i povećanog stvaranja glutationa koji je glavna molekula u obrani organizma od toksičnih produkata lipidne peroksidacije i nekih ROS. Prvo je utvrđeno da se gen za desaturazu eksprimira te da je desaturaza aktivna i proizvodi višestruko nezasićene masne kiseline (PUFA). Daljnim istraživanjem osjetljivosti na oksidanse, utvrđena je povećana osjetljivost transgenog S. cerevisiae u odnosu na divlji tip kad je desaturaza inducirana neposredno prije pokusa. Međutim, kada je desaturaza bila uzastopno inducirana tijekom dva tjedna prije izvođenja pokusa, primijećena je veća vijabilnost stanica transgenog S. cerevisiae u odnosu na divlji tip nakon tretmana vodikovim peroksidom. Pretpostavljamo da je došlo do prilagodbe transgenog S. cerevisiae u kojem zbog desaturaze dolazi do lipidne peroksidacije pa je obrana stanice od oksidansa neprekidno aktivna. To je potvrđeno mjerenjem razine glutationa u stanici jer su rezultati pokazali da je razina glutationa u stanici transgenog S. cerevisiae povišena za gotovo 50% u odnosu na sve kontrole.

Saccharomyces cerevisiae; lipidna peroksidacija; oksidacijski stres; ω -6 desaturaza; PUFA; glutation

nije evidentirano

engleski

Application of transgenic yeast (Saccharomyces cerevisiae) as a model for oxidative stress research

nije evidentirano

Saccharomyces cerevisiae; lipid peroxidation; oxidative stress; ω -6 desaturase; PUFA; glutathion

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

25.03.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Kemija, Temeljne medicinske znanosti, Biologija