Svježi sir i mikrobiološka kontrola svježeg sira (CROSBI ID 339532)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Desović, Nikolina
Duraković, Senadin
hrvatski
Svježi sir i mikrobiološka kontrola svježeg sira
Svježi sir od obranog mlijeka je proizvod dobiven djelovanjem bakterija mliječne kiseline.Ne podvrgava se zrenju, ima nisku energetsku vrijednost i udjel suhe tvari od minimalno 18%.Provedena je mikrobiološka kontrola sirovine i gotovog proizvoda(svježi meki sir).Uzorci sirovog i pasteriziranog mlijeka su istraživani na prisutnost sulfitoreducirajućih klostridija i aerobnih mezofilnih bakterija, dok su uzorci gotovog proizvoda(na početku i na kraju trajnosti)istraživani na prisutnost koliformnihmikroorganizama, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, te kvasaca i plijesni.Rezultati mikrobiološke kontrole gotovog proizvoda su u skladu sa Pravilnikom te na osnovu toga zaključujemo da je svježi sir proizveden u Karlovačkoj industriji mlijeka kvalitetan proizvod i pogodan za konzumiranje.
Svježi sir; mikrobiološka kontrola; kakvoća; održivost
nije evidentirano
engleski
Fresh cheese and microbiological examination of fresh cheese
nije evidentirano
Fresh cheese; microbiological examination; quality; keeping quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
47
03.05.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb