Utjecaj vegetarijanske prehrane na mineralnu gustoću kosti (CROSBI ID 501350)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Zec Sambol, Silvija ; Štimac, Davor ; Sopta Šipić, Rahela ; Lupi, Dinko ; Milić, Sandra ; Crncevic Orlic , Željka ;
hrvatski
Utjecaj vegetarijanske prehrane na mineralnu gustoću kosti
U posljednjih nekoliko desetljeća medicina je počela sustavno istraživati našu svakodnevnu prehranu bogatu masnoćama životinjskog podrijetla, te njezinu povezanost sa vodećim uzrocima morbiditeta i mortaliteta. nakon opsežnih epidemioloških, kliničkih i laboratorijskih dokaza sprovedenih na vegetarijancima, stručnjaci su ustanovili da je prehrana zasnovana na biljnim namirnicama povezana smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, raka jednjaka, želuca i debelog crijeva, te ima značajnu ulogu u prevenciji i tretmanu osteoporoze. Stoga je cilj našeg rada bio ustanoviti da li vegetarijanska dijeta utječe na mineralnu gustoću kosti, te postoji li razlika u hematološkim, biokemijskim i pokazateljima u grupi vegana, laktoovovegetarijanaca i omnivora. Ispitanici i metode: Istraživanjem je obuhvaćeno 50 zdravih vegetarijanaca (20 vegana i 30 laktoovovegetarijanaca) i 50 zdravih omnivora podjednake dobi i spola. Uz anamnestičke podatke svim ispitanicima su određeni antropometrijski, hematološki i biokemijski pokazatelji. Ultrazvučnim denzitometrom određene su vrijednosti mineralne gustoće kosti (BMD) i T-score. Rezultati: Vegani imaju značajno viši T-score od omnivora i laktoovovegetarijanaca. Vrijednosti BMD-a u skupinama pokazuju da postoji statistički značajna razlika (p manje od 0, 015), jer omnivori imaju značajno niži BMD od vegana i laktoovovegetarijanaca. Ispitanici koji ne konzumiraju mlijeko i ribu imaju značajno višu vrijednost T-scora. Ustanovili smo da omnivori imaju značajno nižu vrijednost željeza od vegana i laktoovovegetarijanaca, te da laktoovovegetarijanci imaju veći broj eritrocita od uspoređivanih skupina. Vrijednosti kolesterola, triglicerida i LDL-a u omnivora značajno su više nego u vegana i laktoovovegetarijanaca. Analiza utjecaja životnog stila na sve tri skupine ispitanika pokazuje da su vrijednosti BMD-a više u skupinama koje se bave tjelesnom aktivnošću, koje ne konzumiraju alkohol i kavu, te u skupini koja ne puši. Zaključak: Uravnotežena i dobro planirana vegetarijanska prehrana, izbjegavanje čimbenika rizika i redovita tjelesna aktivnost mogu povoljno utjecati na hematološke, biokemijske i fizikalne pokazatelje, te doprinijeti u prevenciji i očuvanju zdravlja pojedinaca.
vegetarijanska prehrana; gustoća koštane mase
nije evidentirano
engleski
Vegetarian diet and bone mineral density
nije evidentirano
vegetarian diet; bone density
nije evidentirano
Podaci o prilogu
68-x.
2004.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
3. hrvatski internistički kongres
poster
07.10.2004-10.10.2004
Opatija, Hrvatska