Fiziološke značajke i antibakterijska aktivnost odabranih bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 329633)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Brkić, Blaženka
Matošić, Srećko
hrvatski
Fiziološke značajke i antibakterijska aktivnost odabranih bakterija mliječne kiseline
Poznato je da bakterije mliječne kiseline sprečavaju rast mnogih mikroorganizama, uključujući onečišćevače fermentiranih namirnica i patogene bakterije. Antibakterijska aktivnoost 4 odabrana soja L. acidophilus, L. plantarum L4, L. plantarum Z88 i Enterococcus faecium, izoliranih iz silaže, fermentiranog mlijeka i povrća, ispitana je prema enteropatogenim mikroorganizmima i bakterijama mliječne kiseline. Svi testirani supernatanti kultura inhibiraju rast test mikroorganizma: Staphylococcus aureus 3048, S. aureus K-144, Escherichia coli, Salmonella mumum, Bacillus cereus i Bacillus subtilis. Supernatanti kultura bakterija mliječne kiseline, priređeni na kraju log faze rasta pokazuju najjače antibakterijsko djelovanje. Koncentrirani i neutralizirani supernatanti pokazuju antibakterijsko djelovanje prema gram-negativnim i gram- pozitivnim mikroorganizmima, uključujući i neke sojeve bakterija mliječne kiseline. Ovaj rezultat ukazuje na bakteriocinsku aktivnost u supernatantu. Gel filtracijskom kromatografijom je ustanovljena molekulska masa antibakterijske supstancije L. acidophilus veća od 5000. Plazmidi su također detektirani u odabranim bakterijama mliječne kiseline, što je zanimljivo jer se geni za proizvodnju bakteriocina mogu nalaziti na plazmidu. Veličina plazmida bakterije L. acidophilus, utvrđena nakon cijepanja s enzimom Bam HI, iznosi 11, 53kb.
bakterije mliječne kiseline; antibakterijska aktivnost; antibakterijske substancije; plazmidi
nije evidentirano
engleski
Physiologic characteristics and antibacterial activity of chosen lactic acid bacteria
nije evidentirano
lactic acid bacteria; antibacterial activity antibacterial substances; plasmids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
116
15.11.1995.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb