Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fiziološke značajke i antibakterijska aktivnost odabranih bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 329633)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Brkić, Blaženka Fiziološke značajke i antibakterijska aktivnost odabranih bakterija mliječne kiseline / Matošić, Srećko (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 1995

Podaci o odgovornosti

Brkić, Blaženka

Matošić, Srećko

hrvatski

Fiziološke značajke i antibakterijska aktivnost odabranih bakterija mliječne kiseline

Poznato je da bakterije mliječne kiseline sprečavaju rast mnogih mikroorganizama, uključujući onečišćevače fermentiranih namirnica i patogene bakterije. Antibakterijska aktivnoost 4 odabrana soja L. acidophilus, L. plantarum L4, L. plantarum Z88 i Enterococcus faecium, izoliranih iz silaže, fermentiranog mlijeka i povrća, ispitana je prema enteropatogenim mikroorganizmima i bakterijama mliječne kiseline. Svi testirani supernatanti kultura inhibiraju rast test mikroorganizma: Staphylococcus aureus 3048, S. aureus K-144, Escherichia coli, Salmonella mumum, Bacillus cereus i Bacillus subtilis. Supernatanti kultura bakterija mliječne kiseline, priređeni na kraju log faze rasta pokazuju najjače antibakterijsko djelovanje. Koncentrirani i neutralizirani supernatanti pokazuju antibakterijsko djelovanje prema gram-negativnim i gram- pozitivnim mikroorganizmima, uključujući i neke sojeve bakterija mliječne kiseline. Ovaj rezultat ukazuje na bakteriocinsku aktivnost u supernatantu. Gel filtracijskom kromatografijom je ustanovljena molekulska masa antibakterijske supstancije L. acidophilus veća od 5000. Plazmidi su također detektirani u odabranim bakterijama mliječne kiseline, što je zanimljivo jer se geni za proizvodnju bakteriocina mogu nalaziti na plazmidu. Veličina plazmida bakterije L. acidophilus, utvrđena nakon cijepanja s enzimom Bam HI, iznosi 11, 53kb.

bakterije mliječne kiseline; antibakterijska aktivnost; antibakterijske substancije; plazmidi

nije evidentirano

engleski

Physiologic characteristics and antibacterial activity of chosen lactic acid bacteria

nije evidentirano

lactic acid bacteria; antibacterial activity antibacterial substances; plasmids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

116

15.11.1995.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija