Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s produčja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino (CROSBI ID 467390)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Koprivnjak, Olivera ; Conte, Lanfranco ; Pribetić, Đanfranko
hrvatski
Ujednačenost sastava prirodnog maslinovog ulja s produčja zapadne Istre na primjeru sorte Leccino
Jedna od novijih razvojnih smjernica u proizvodnji hrane je zaštita zemljopisnog podrijetla tipičnih prehrambenih proizvoda. Od ovakvih proizvoda traži se vrhunska kakvoća, te specifična i ujednačena svojstva uvjetovana prirodnim i/ili ljudskim čimbenicima zaštićenog područja. Predmet ovog istraživanja u datom kontekstu je prirodno maslinovo ulje sa zapadnog dijela istarskog poluotoka. Ujednačenost sastava ulja proučena je na primjeru sorte Leccino. Uzorci maslina ubirani su u tri navrata tijekom dozrijevanja sa plantažnih nasada na središnjem (Poreč) i južnom dijelu (Pula) ovog područja. Uzorci ulja dobijeni su preradom maslina kontinuiranim centrifugalnim sustavom u lokalnim uljarama. Prema fizikalno-kemijskim pokazateljima kakvoće (udjel slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj, koeficijent ekstinkcije pri 232 nm i količina ukupnih polifenola) svi uzorci svrstavaju se u kategoriju ekstra kvalitete te među njima nema bitnijih razlika. Ujednačenost sastava promatrana je na temelju tri najzastupljenije masne kiseline (palmitinska, oleinska i linolna), dva najzastupljenija sterola (-sitosterol i 5-avenasterol) te količine ukupnih sterola. Značajnija odstupanja uočena su samo kod uzorka trećeg datuma berbe s južnog dijela ovog područja i to u količini ukupnih polifenola, 5-avenasterola i -sitosterola Na temelju dobijenih rezultata, može se zaključiti da sorta Leccino u ekološkim uvjetima zapadnog dijela Istre može dati ulja ujednačene kakvoće i sastava.
prirodno maslinovo ulje; masne kiseline; steroli; Istra
nije evidentirano
engleski
Homogeneity of Composition of Virgin Olive Oil from West Istria an Example Of the Leccino Variety
nije evidentirano
virgin olive oil; fatty acids; sterols; Istria
nije evidentirano
Podaci o prilogu
63-63-x.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Marić, Vladimir
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
3. Hrvatski kongres prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista s međunarodnim sudjelovanjem
poster
10.06.1998-12.06.1998
Zagreb, Hrvatska