Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prehrambene navike i kakvoća prehrane studentske populacije u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 339802)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Šatalić, Zvonimir Prehrambene navike i kakvoća prehrane studentske populacije u Republici Hrvatskoj / Colić Barić, Irena (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Šatalić, Zvonimir

Colić Barić, Irena

hrvatski

Prehrambene navike i kakvoća prehrane studentske populacije u Republici Hrvatskoj

Cilj rada bio je procijeniti prehrambene navike i kakvoću prehrane u reprezentativnom broju studenata iz svih sveučilišnih centara u Hrvatskoj s obzirom na preporuke, spol, sveučilište, regiju i rizične čimbenike. Upotrijebljene dijetetičke metode bile su upitnik o učestalosti konzumiranja hrane i pića (FFQ) (n=2433), kvantitativni FFQ (Q-FFQ) (n=663) i 3-dnevni dnevnik prehrane (n=80), provjerene reproducibilnosti i valjanosti. Rezultati pokazuju pravilnije prehrambene navike i unos nutrijenata u žena nego u muškaraca. Svega 1, 2 % studenata ima adekvatan unos i makro i mikronutrijenata. Adekvatnu nutritivnu gustoću svih praćenih mikronutrijenata u cjelodnevnom obroku ima svega 0, 2 % studenata. Procjena prehrane mediteranskim pokazateljem kakvoće prehrane (M-DQI) svrstava 84, 3 % studenata u kategoriju lošije kakvoće prehrane (8-14 bodova). Studenti koji su imali unos voća i povrća veći od 450 g na dan imali su i pravilniji unos makro i mikronutrijenata. Studenti s manjim udjelom zasićenih masnih kiselina od 10 % ukupnog dnevnog unosa energije imali su pravilniji unos makro, ali ne i mikronutrijenata. Pravilnije prehrambene navike su utvrđene među studentima koji su tjelesno aktivniji, ne konzumiraju alkohol i ne puše. Preporuča se veća učestalost zajutarka, konzumiranja voća i povrća, manji unos proteina i lipida, a veći unos prehrambenih vlakana, te folacina i željeza u žena.

DRI; FFQ; M-DQI; nutrijenti; nutritivna gustoća; prehrambene navike; studenti

nije evidentirano

engleski

Dietary habits and diet quality in Croatian university students

nije evidentirano

dietary habits; DRI; FFQ; M-DQI; nutrients; nutritive density; students

nije evidentirano

Podaci o izdanju

144

15.07.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija