Ekonomska analiza isplativosti uzgoja i prerade dalmatinskog buhača (CROSBI ID 502210)
Prilog sa skupa u zborniku | ostalo
Podaci o odgovornosti
Oplanić, M. ; Ban, Dean ; Ilak Peršurić, Anita Silvana
hrvatski
Ekonomska analiza isplativosti uzgoja i prerade dalmatinskog buhača
Hrvatska je pradomovina dalmatinskog buhača, a ujedno je do 1920. godine bila sa proizvodnjom na 2000 ha u svjetskim razmjerima važan proizvođač ove kulture. Sa svojim komparativnim prednostima (nezagađen okoliš i pedoklimatske prilike) Hrvatska u odnosu na druge europske zemlje ima veliku mogućnost da se nametne kao europski centar ekopoljoprivrede i ekoturizma što je i strateški cilj hrvatskog gospodarstva. Kako u ekološkoj poljoprivredi nije dozvoljena upotreba kemijski sintetiziranih sredstava, onda je prirodni piretrin dobiven iz dalmatinskog buhača neizbježan proizvod u borbi protiv štetočinja u ovakvom sustavu proizvodnje. Istraživanjem je obuhvaćena proizvodnja triju klonova na lokaciji u Poreču. Izvršena analiza uzgoja i prerade dalmatinskog buhača ukazuju da je ona proizvodno i ekonomski polučila zadovoljavajuće rezultate. Međutim, ustanovljeno je da je program u svom agronomskom dijelu granično isplativ u slučaju strojne berbe (cijena koštanja proizvodnje jednog klona buhača je viša od otkupne cijene), dok je potpuno neisplativ u slučaju ručne berbe (cijena koštanja kod sva tri klona je viša od otkupne cijene). Stoga je neophodno nastaviti s poljskim pokusnim istraživanjima na dalmatinskom buhaču kako bi se poboljšale tehničko-tehnološke osnove u njegovoj proizvodnji.
Ekonomska analiza; dalmatinsi buhač; uzgoj; prerada
nije evidentirano
engleski
Economic profitability of dalmatian pyrethrum production and processing
Hrvatska je pradomovina dalmatinskog buhača, a ujedno je do 1920. godine bila sa proizvodnjom na 2000 ha u svjetskim razmjerima važan proizvođač ove kulture. Sa svojim komparativnim prednostima (nezagađen okoliš i pedoklimatske prilike) Hrvatska u odnosu na druge europske zemlje ima veliku mogućnost da se nametne kao europski centar ekopoljoprivrede i ekoturizma što je i strateški cilj hrvatskog gospodarstva. Kako u ekološkoj poljoprivredi nije dozvoljena upotreba kemijski sintetiziranih sredstava, onda je prirodni piretrin dobiven iz dalmatinskog buhača neizbježan proizvod u borbi protiv štetočinja u ovakvom sustavu proizvodnje. Istraživanjem je obuhvaćena proizvodnja triju klonova na lokaciji u Poreču. Izvršena analiza uzgoja i prerade dalmatinskog buhača ukazuju da je ona proizvodno i ekonomski polučila zadovoljavajuće rezultate. Međutim, ustanovljeno je da je program u svom agronomskom dijelu granično isplativ u slučaju strojne berbe (cijena koštanja proizvodnje jednog klona buhača je viša od otkupne cijene), dok je potpuno neisplativ u slučaju ručne berbe (cijena koštanja kod sva tri klona je viša od otkupne cijene). Stoga je neophodno nastaviti s poljskim pokusnim istraživanjima na dalmatinskom buhaču kako bi se poboljšale tehničko-tehnološke osnove u njegovoj proizvodnji.
Economic analysis; dalmatian pyrethrum; production; processing
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
82-87-x.
2004.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik priopćenja II. savjetovanja HAED-a s međunarodnim sudjelovanjem "Menadžment u agrobiznisu"
Juračak, J.
Zagreb: Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
II. savjetovanje HAED-a s međunarodnim sudjelovanjem "Menadžment u Agrobiznisu"
predavanje
04.11.2004-05.11.2004
Opatija, Hrvatska