Utjecaj koncentracije konzervansa na kvalitetu antibiotika (CROSBI ID 339976)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lazić, Ana
Lujo Dvoraček
hrvatski
Utjecaj koncentracije konzervansa na kvalitetu antibiotika
Zadatak ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj različitih koncentracija konzervansa metilparabena upotrebljenog u formulaciji antibiotskog pripravka, a u svrhu adekvatno konzerviranog pripravka sa što je moguće manjom koncentracijom konzervansa. Na temelju postignutih rezultata može se zaključiti da je limitirajući mikroorganizam za metilparaben plijesan Aspergilus niger, ali i da već i najmanja koncentracija konzervansa zadovoljava kriterij prihvatljivosti. Djelotvornost konzervansa ustanovljena provedenim testovima svjedoči o izuzetnoj antimikrobnoj aktivnosti konzervansa i to u svim upotrebljenim koncentracijama. Zaključno tome, a poštujući tendenciju upotrebe minimalne potrebne količine konzervansa, zadovoljavajuća koncentracija metilparabena u ovom antibiotskom pripravku bila bi i najniža, odnosno 0, 075 g dm-3.
konzervans; metilparaben; antibiotski pripravak; utjecaj koncentracije
nije evidentirano
engleski
The influence of the preservative concentration on the antibiotic quality
nije evidentirano
conservans; methylparaben; antibiotic quality; the influence of the concentration
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
01.01.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb