Promjene u metabolizmu lipida uzrokovane hranom s visokim sadržajem saharoze (CROSBI ID 340084)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Ninić, Mladen
Delaš, Ivančica
hrvatski
Promjene u metabolizmu lipida uzrokovane hranom s visokim sadržajem saharoze
Utjecaj prehrane bogate ugljikohidratima na razvoj pretilosti tema je mnogih znanstvenih radova. Predmet istraživanja je doprinos de novo sineteze masti iz ugljikohidrata u razvoju pretilosti, a smatra se i da je pojava hipertrigliceridemije i kardiovaskularnih bolesti također povezana sa visokougljikohidratnom prehranom. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj prehrane temeljene na saharozi na metabolizam masti. Tri skupine od po 7 štakora soja Wistar hranjene su 5 tjedana kontrolnom hranom, hranom sa visokim sadržajem saharoze, odnosno hranom sa visokim sadržajem saharoze uz upotrebu antilipemika Gemfibrozila. Sve tri dijeta bile su izoenergetske sa ujednačenim udjelom masnoća. Nakon žrtvovanja provedena je ekstrakcija ukupnih lipida jetre i određen je sastav masnih kiselina. Također je određena koncentracija triacilglicerola i slobodnih masnih kiselina u serumu životinja. U koncentraciji slobodnih masnih kiselina nisu primijećene značajnije razlike među ispitivanim skupinama životinja, dok je koncentracija triacilglicerola značajno porasla u skupini hranjenoj hranom bogatom saharozom u odnosu na kontrolnu skupinu (1, 19 mmol/L odnosno 0, 87 mmol/L). Primjenom Gemfibrozila koncentracija triacilglicerola se smanjuje (1, 14 mmol/L), ali ostaje viša nego u kontrolnoj skupini. Analiza sastava masnih kiselina jetre životinja hranjenih kontrolnom i hranom bogatom saharozom pokazuje da su najzastupljenije masne kiseline palmitinska, linolna, arahidonska i stearinska. Prehrana s visokim udjelom saharoze uzrokovala je statistički značajno povećanje udjela arahidonske kiseline i smanjenje udjela palmitinske, palmitoleinske, linolenske, eikozapentaenske i dokozaheksaenske kiseline. Rezultati pokazuju utjecaj prehrane bogate jednostavnim ugljikohidratima na razvoj hipertrigliceridemije povezane sa rizikom razvoja kardiovaskularnih bolesti.
Gemfibrozil; hipertrigliceridemija; jetra; pretilost; slobodne masne kiseline; saharoza
nije evidentirano
engleski
Changes in lipid metabolism caused by high sucrose diet
nije evidentirano
Gemfibrozil; hypertriglyceridemia; liver; obesity; free fatty acids; sucrose
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
08.04.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb