Promjene u sastavu masnih kiselina mlijeka dojilja s inzulin-ovisnim diabetes mellitusom (CROSBI ID 340099)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Saršon, Antonia
Delaš, Ivančica
hrvatski
Promjene u sastavu masnih kiselina mlijeka dojilja s inzulin-ovisnim diabetes mellitusom
Dojenje se smatra najispravnijom prehranom dojenčadi, jer majčino mlijeko pored drugih sastojaka osigurava i dugolančane polinezasićene masne kiseline koje su nužne za izgradnju i funkciju živčanog sustava u razvoju. Intenzivna sinteza moždanog tkiva odvija se u posljednjem trimestru trudnoće i u prvim tjednima nakon rođenja. Zadatak ovog rada bio je istražiti u kojoj je mjeri sastav masnih kiselina majčinog mlijeka izmijenjen u dojilje s diabetes mellitusom. Uzorci majčinog mlijeka zdravih dojilja i dojilja s inzulin ovisnim diabetes mellitusom ekstrahirani su smjesom otapala kloroform : metanol. Ukupni lipidi mlijeka podvrgnuti su metanolizi i određen je sastav masnih kiselina pomoću plinske kromatografije. Mlijeko dojilja s diabetes mellitusom sadržavalo je manje dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina (14, 25 %) u usporedbi s mlijekom zdravih dojilja (18, 71 %). Od pojedinih masnih kiselina značajno je smanjen udio palmitinske (C 16:0) i arahidonske kiseline (C 20:4,  -6), dok je udio miristinske (C 14:0) i arahidne kiseline (C 20:0) povećan. Na osnovi dobivenih rezultata može se pretpostaviti da metabolička bolest diabetes mellitus u manjoj mjeri utječe na sastav masnih kiselina u majčinom mlijeku.
diabetes mellitus; dojenje; majčino mlijeko; masne kiseline
nije evidentirano
engleski
Changes in the fatty acid composition of breast milk in nursing women with insulin-dependent diabetes mellitus
nije evidentirano
diabetes mellitus; breast feeding; milk; fatty acids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
13.05.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb