Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj temperature na kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije (CROSBI ID 110516)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Kovaček, Damir ; Ninčević, Antonela ; Miljević, Ivan ; Vikić-Topić, Dražen ; Brnčić, Mladen ; Ćurić, Dubravka ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Karlović, Damir ; Fegeš, Maja Utjecaj temperature na kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 52 (2003), 10; 495-499

Podaci o odgovornosti

Kovaček, Damir ; Ninčević, Antonela ; Miljević, Ivan ; Vikić-Topić, Dražen ; Brnčić, Mladen ; Ćurić, Dubravka ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir ; Karlović, Damir ; Fegeš, Maja

hrvatski

Utjecaj temperature na kemijske promjene tijekom postupka ekstruzije

Tijekom procesa ekstruzije dolazi do kemijskih promjena u sirovini, izazvanih toplinskom i mehaničkom energijom u ekstruderu. Pod utjecajem visoke temperature dolazi do unakrsnog povezivanja aminokiselinskih ostataka u proteinima, što ima za posljedicu promjene proteinske strukture te nastanak novih izopeptidnih veza. Budući da nastanak novih izopeptidnih veza pridonosi najvećim dijelom promjenama nutritivnih svojstava gotovog, ekstrudiranog proizvoda, naša istraživanja bila su usmjerena na proučavanje i interpretaciju njihovog nastanka primjenom metoda molekularnog modeliranja i FT-IR spektroskopije.

ekstruzija; izopeptidne veze; molekularno modeliranje; FT-IR spektroskopija

nije evidentirano

engleski

Temperature Influence on Chemical Changes During the Extrusion Cooking

nije evidentirano

extrusion; isopeptide bonds; molecular modelling; FT-IR spectroscopy

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52 (10)

2003.

495-499

objavljeno

0022-9830

Povezanost rada

Kemija

Indeksiranost