Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Aktivnost enzima fumaraze u stanicama kvasca (CROSBI ID 503137)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Vrsalović Presečki, Ana ; Vasić Rački, Đurđa Aktivnost enzima fumaraze u stanicama kvasca // Knjiga sažetaka 11. Ružičkinih dana / Piližota, Vlasta (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2004. str. 11-11-x

Podaci o odgovornosti

Vrsalović Presečki, Ana ; Vasić Rački, Đurđa

hrvatski

Aktivnost enzima fumaraze u stanicama kvasca

Fumaraza je enzim koji se može naći u različitim biološkim vrstama kao što su bakterije, plijesni kvasci, više biljke i životinje, gdje sudjeluje u ciklusu limunske kiseline. Ovaj enzim katalizira reakciju hidratacije fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu1. L-jabučna kiselina se uglavnom upotrebljava u farmaceutskoj industriju za liječenje bolesti jetre, te u prehrambenoj industriji kao antioksidans. Zbog toga fumaraza u industriji dobiva sve više na važnosti. U ovom radu je provedeno ispitivanje aktivnosti enzima fumaraze u stanicama četiri vrste kvasca. Aktivnost enzima u cijelim stanicama je vrlo niska zbog slabe permeabilnosti stanične stjenke. Tretiranjem cijelih stanica s površinski aktivnim agensima povećava se permeabilnost stanične stjenke što omogućava povećanje aktivnosti intracelularnih enzima2, pa su stanice kvasca tretirane s površinskim aktivnim tvarima. Mjerenja su provedena s kvascima koji su prethodno tretirani sa površinski aktivnim agensima (0.02% otopinom CTAB-a i 0.02 % otopinom PEG-oktadecilamina) i onima koji to nisu. Rezultati su pokazali značajno povećanje aktivnosti enzima kada su kvasci tretirani s aktivnim agensima, a CTAB se pokazao kao bolji agens.

pekarski kvasac; fumaraza; L-jabučna kiselina

nije evidentirano

engleski

Fumarase activity in the yeast cells

nije evidentirano

baker's yeast; fumarase; L-malic acid

nije evidentirano

Podaci o prilogu

11-11-x.

2004.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Piližota, Vlasta

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

953-6894-17-3

Podaci o skupu

11. Ružičkini dani

poster

28.06.2004-29.06.2004

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija