Aktivnost enzima fumaraze u stanicama kvasca (CROSBI ID 503137)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Vrsalović Presečki, Ana ; Vasić Rački, Đurđa
hrvatski
Aktivnost enzima fumaraze u stanicama kvasca
Fumaraza je enzim koji se može naći u različitim biološkim vrstama kao što su bakterije, plijesni kvasci, više biljke i životinje, gdje sudjeluje u ciklusu limunske kiseline. Ovaj enzim katalizira reakciju hidratacije fumarne kiseline u L-jabučnu kiselinu1. L-jabučna kiselina se uglavnom upotrebljava u farmaceutskoj industriju za liječenje bolesti jetre, te u prehrambenoj industriji kao antioksidans. Zbog toga fumaraza u industriji dobiva sve više na važnosti. U ovom radu je provedeno ispitivanje aktivnosti enzima fumaraze u stanicama četiri vrste kvasca. Aktivnost enzima u cijelim stanicama je vrlo niska zbog slabe permeabilnosti stanične stjenke. Tretiranjem cijelih stanica s površinski aktivnim agensima povećava se permeabilnost stanične stjenke što omogućava povećanje aktivnosti intracelularnih enzima2, pa su stanice kvasca tretirane s površinskim aktivnim tvarima. Mjerenja su provedena s kvascima koji su prethodno tretirani sa površinski aktivnim agensima (0.02% otopinom CTAB-a i 0.02 % otopinom PEG-oktadecilamina) i onima koji to nisu. Rezultati su pokazali značajno povećanje aktivnosti enzima kada su kvasci tretirani s aktivnim agensima, a CTAB se pokazao kao bolji agens.
pekarski kvasac; fumaraza; L-jabučna kiselina
nije evidentirano
engleski
Fumarase activity in the yeast cells
nije evidentirano
baker's yeast; fumarase; L-malic acid
nije evidentirano
Podaci o prilogu
11-11-x.
2004.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Piližota, Vlasta
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
953-6894-17-3
Podaci o skupu
11. Ružičkini dani
poster
28.06.2004-29.06.2004
Vukovar, Hrvatska