AMPEROMETRIJSKI BIOSENZOR ZA GLUKOZU S GLUKOZA OKSIDAZOM IMOBILIZIRANOM U POLIMERNOM HIDROGELU PALADIJEVA HEKSACIANOFERATA (CROSBI ID 503156)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Iveković, Damir ; Grabarić, Božidar
hrvatski
AMPEROMETRIJSKI BIOSENZOR ZA GLUKOZU S GLUKOZA OKSIDAZOM IMOBILIZIRANOM U POLIMERNOM HIDROGELU PALADIJEVA HEKSACIANOFERATA
U usporedbi s klasičnim metodama imobilizacije enzima kod izrade amperometrijskih biosenzora (adsorpcija ili kovalentno vezanje enzima izravno na površinu elektrode, ugrađivanje enzima u matricu dobivenu sol-gel postupkom, imobilizacija unutar polimernog filma), hidrogelovi kao matrice za imobilizaciju enzima posjeduju neka vrlo atraktivna svojstva. Visok udio vode u hidrogelu enzimu pruža biokompatibilno okruženje, a istodobno omogućuje gotovo neometanu difuziju supstrata i produkata enzimske reakcije, čime je omogućen brz odziv senzora. Pored toga, kemijska i hidrolitička stabilnost hidrogelova osiguravaju trajnost sloja s imobiliziranim enzimom, a time i dug vijek trajanja senzora. U ovom je radu prikazana izvedba amperometrijskog biosenzora za određivanje glukoze s glukoza oksidazom imobiliziranom u polimerni hidrogel dobiven reakcijom kalijeva tetrakloropaladata(II) s kalijevim heksacijanoferatom(III) u množinskom omjeru 2:1. Kao podloga za nanošenje gela korištena je elektroda od spektroskopski čistog grafita. Da bi se smanjio prenapon redukcije vodikovog peroksida nastalog enzimskom reakcijom, prije nanošenja hidrogela na površinu elektrode elektrokemijski je deponiran sloj niklova heksacianoferata(II, III). Pri optimalnim uvjetima rada (pH=5, 0 i E=– 75 mV prema Hg|Hg2Cl2|3, 5M KCl referentnoj elektrodi) senzor je pokazao linearan odziv u području od 0, 01 do 1, 0 mM glukoze, uz vrijeme odziva kraće od 30 s. Ispitivanje trajnosti senzora, provedeno praćenjem promjene osjetljivosti šest senzora tijekom 30 dana, pokazalo je da u tom periodu ne dolazi do primjetnog pada njihove osjetljivosti. Uporabljivost senzora pri analizi realnih uzoraka ispitana je određivanjem koncentracije glukoze u uzorcima prehrambenih proizvoda metodom standardnog dodatka, pri čemu je slaganje s rezultatima dobivenima referentnom enzimskom spektrofotometrijskom metodom bilo unutar ± ; 2, 5 %.
amperometrijski biosenzor; hidrogel; glukoze; glukoza oksidaza; paladijev heksacijanoferat
nije evidentirano
engleski
AMPEROMETRIC GLUCOSE BIOSENSOR WITH GLUCOSE OXIDASE IMMOBILIZED INTO PALLADIUM HEXACYANOFERRATE POLYMERIC HYDROGEL
nije evidentirano
amperometric biosensor; hydrogel; glucose; glucose oxidase; palladium hexacyanoferrate
nije evidentirano
Podaci o prilogu
2003.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
XVIII.Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera,
poster
16.02.2003-19.02.2003
Zagreb, Hrvatska