Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti (CROSBI ID 503203)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Kljusurić, Jasenka Gajdoš ; Đaković, Senka ; Kruhak, Ivan ; Kurtanjek, Želimir
hrvatski
Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti
Briggs-Rauscherov oscilacijski sustav u radu je poslužio kao mjerna metoda za određivanje antioksidacijske aktivnosti namirnicama koje se svakodnevno konzumiraju kao npr. voće, povrće, vino, sokovi i slično. Reakcija se temelji na efektu inhibicije slobodnih radikala antioksidansima. Praćenjem potencijala reakcije prate se promjene u samoj reakciji, a specifičnost reakcije je da se radi o oscilacijskoj reakciji. Dodatkom tvari koja ima antioksidacijska svojstva u reakciju, oscilacije se ovisno o sadržaju antioksidansa privremeno prekidaju da bi se nakon nekog vremena ponovno nastavile. Vrijeme prekida oscilacijskih reakcija naziva se vremenom inhibicije (IT) i proporcionalno je ovisno o sadržaju tj. količini antioksidansa. Očitavanje vremena inhibicije može biti vrlo subjektivno, te je načinjen proračun vremena inhibicije u programu WR Mathematica, gdje se podaci interpoliraju i metodom najmanjeg kvadrata računaju točke početka i kraja intervala vremena inhibicije. Cilj je, iz što točnije procjene vremena inhibicije, prema modelu koji je također izračunat uz pomoć WR Mathematica, izračunati antioksidacijsku aktivnost (Aa) mjerenih namirnica.
Briggs-Rauscher reakcija; vrijeme inhibicije; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Determination of inhibition time as index of antioxidant activity
nije evidentirano
Determination of inhibition time as index of antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o prilogu
85-93-x.
2003.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova. PrimMath 2003. "Mathematica" u znanosti, tehnologiji i obrazovanju
Zagreb:
Podaci o skupu
PrimMath 2003
poster
25.09.2003-26.09.2003
Zagreb, Hrvatska