Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti (CROSBI ID 503250)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Đaković, Senka ; Kruhak, Ivan ; Kurtanjek, Želimir
hrvatski
Određivanje vremena inhibicije kao pokazatelja antioksidacijske aktivnosti
Briggs-Rauscherov oscilacijski sustav u radu je poslužio kao mjerna metoda za odredivanje antioksidacijske aktivnosti namirnicama koje se svakodnevno konzumiraju kao npr.voće, povrće, vino, sokovi i slično. Reakcija se temelji na efektu inhibicije slobodnih radikala antioksidansima. Praćenjem potencijala reakcije prate se promjene u samoj reakciji, a specičnost reakcije je da se radi o oscilacijskoj reakciji. Dodatkom tvari koja ima antioksidacijska svojstva u reakciju, oscilacije se ovisno o sadržaju antioksidansa privremeno prekidaju da bi se nakon nekog vremena ponovno nastavile. Vrijeme prekida oscilacijskih reakcija naziva se vremenom inhibicije (IT) i proporcionalno je ovisno o sadržaju tj. količini antioksidansa. Očitavanje vremena inhibicije može biti vrlo subjektivno, te je načinjen proračun vremena inhibicije u programu WR Mathematica , gdje se podaci interpoliraju i Newtonovom metodom računaju točke početka i kraja intervala vremena inhibicije. Cilj je, iz što točnije procjene vremena inhibicije, prema modelu koji je takoder izračunat uz pomoć WR Mathematica, izračunati antioksidacijsku aktivnost (Aa) mjerenih namirnica.
Briggs Raucher; inhibicija; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
Determination of inhibition time as index of antioxidant activity
nije evidentirano
Briggs Raucher; inhibition; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o prilogu
85-93-x.
2004.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova. PrimMath 2003
Ungar, Šime
Zagreb: Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce)
Podaci o skupu
Nepoznat skup
poster
29.02.1904-29.02.2096