Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fuzzy approach in determination of nutrient requirements (CROSBI ID 503357)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Kurtanjek Želimir Fuzzy approach in determination of nutrient requirements. 2003. str. 219-x

Podaci o odgovornosti

Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Kurtanjek Želimir

engleski

Fuzzy approach in determination of nutrient requirements

Kemijski i biokemijski sastav obroka, te odnos makro i mikro nutrijenata vrlo je važan u planiranju prehrane, osobito za djecu i mladež. Planiranjem prehrane nastoji se uravnotežiti ponudu sukladno potrebama i ekonomskim mogućnostima. Optimiranjem biokemijskog sastava mogu se zadovoljiti preporuke te ispraviti postojeće nepravilnosti i prehranu promijeniti sukladno preporukama ovisno o spolu i životnoj dobi. Primjenom neizrazite (“ fuzzy” ) logike može se optimirati ponuda jelovnika, za pojedinca ili skupinu optimirajući ponudu za obrok, dnevni ili višednevni. Na taj način moguće je poboljšati postojeće jelovnike, ali se time ne moraju nužno u potpunosti zadovoljiti preporuke. Međutim, takav način planiranja prehrane omogućuje realniju primjenu u svakodnevnom životu od planiranja prehrane koja u većoj mjeri mijenja postojeći jelovnik (“ non fuzzy” ). Vrlo čest problem kod optimiranja obroka i jelovnika je preferencija pojedinca ili skupine prema određenim namirnicama. Upravo primjenom neizrazite logike moguće je učinkovito uključiti preferencije i u planiranje prehrane. Navedena metodologija primijenjena je u optimiranju obroka učeničkih domova u kojima su smještene djevojke i mladići u dobi od 14 do 18 godina. Analizom je utvrđeno da postoji u svim domovima odstupanje ponude od RDA preporuka, što zahtijeva preinake postojećih jelovnika obzirom da su učenici u dobi kada prehrana znatno utječe na intenzivan rast i razvoj. Rješenja dobivena primjenom neizrazitog (“ fuzzy” ) modeliranja i optimiranja pokazuje da je postignuta “ Pareto-vu djelotvornost optimiranja. U neizrazitom skupu ocjene nutritivnih potreba postignuto je istovremeno optimalno zadovoljavanje nutritivnog unosa, preferencija prema jelovniku i ekonomski učinak za organiziranu prehranu.

fuzzy; membership functions

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

219-x.

2003.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

XVIII.Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera,

poster

16.02.2003-19.02.2003

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija