Djelovanje NaCl na početnu temperaturu zamrzavanja surimija srdele (CROSBI ID 340349)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pavić, Mirela
Kovačević, Dragan
hrvatski
Djelovanje NaCl na početnu temperaturu zamrzavanja surimija srdele
Diferencijalnom termičkom analizom (DTA)određena je početna temperatura zamrzavanja Ti uzoraka surimija srdele koji su u različitim masenim omjerima (w =1 - 10%) pomiješani s NaCl. Uzorci surimija srdele pripremljeni su u laboratorijskim uvjetima od srdele (Sardina pilchardus). Povezanost mjernih uređaja s računalom omogućila je neposredno (on-line) praćenje procesa odmrzavanja uzoraka s velikom osjetljivošću mjerenja temperature (10 mK), frekvencijom uzorkovanja (3, 5 kHz) i statističkom filtracijom izmjerenih vrijednosti temperature i vremena (pravilo ± ; 3s), te jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio vode u uzorku surimija prije miješanja s NaCl iznosio je 79, 05%. Početna temperatura zamrzavanja uzoraka određna je iz DTA krivulja. Linearnom regresijom određena je funkcionalna ovisnost masenog udjela NaCl i početne temperature zamrzavanja. Za regresijski model određen je koeficijent determinacije koji iznosi R2 = 0, 99. Povećanjem masenog udjela NaCl početna temperatura zamrzavanja uzoraka surimija sredele se snižava u rasponu od 0, 03 do -7, 99 oC. Usporedbom početne temperature zamrzavanja Ti uzoraka surimija i vodenih otopina NaCl kao funkcije masenih udjela NaCl preračunatog na ukupnu masu vode u navedenim uzorcima, pokazuje dobro slaganje. Ovaj rezultat pokazuje da tijekom procesa zamrzavanja ne dolazi do značajnijih interakcija NaCl i suhe tvari surimija.
početna temperatura zamrzavanja; DTA; surimi srdele; NaCl
nije evidentirano
engleski
Effect of NaCl on initial freezing point of pilchard surimi
nije evidentirano
initial freezing point; DTA; pilchard surimi; NaCl
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
10.10.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek