Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina polidekstroze (CROSBI ID 340352)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Šarić, Damir
Kovačević, Dragan
hrvatski
Određivanje početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije modelnih otopina polidekstroze
Diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom određena je početna temperatura zamrzavanja (Ti) i prividna entalpija (H) vodenih otopina polidekstroze. Velika osjetljivost mjerenja i neposredno (on-line) praćenje procesa odmrzavanja računalom, omogućavaju jednostavnu obradu i grafičku interpretaciju podataka. Maseni udio otopljenih tvari u uzorcima određen je u postotcima na ukupnu masu i kretao se u rasponu od 1 – 10 %. Početna temperatura zamrzavanja i prividna entalpija uzoraka određena je iz DSC-krivulja. Linearnom regresijom određena je funkcionalna ovisnost početne temperature zamrzavanja i prividne entalpije o masenom udjelu polidekstroze. Koeficijent determinacije za linearnu regresiju ovisnosti početne temperature zamrzavanja o masenom udjelu polidekstroze iznosi Rk2 = 0, 96, dok za linearnu regresiju ovisnosti prividne entalpije o masenom udjelu iste iznosi Rk2 = 0, 97. Najveće krioskopsko sniženje početne temperature zamrzavanja (od – 1, 12 do – 1, 9 °C), te smanjenje prividne entalpije (od – 334, 45 do – 271, 47 J/g) pokazuje uzorak vodene otopine u kojoj maseni udio polidekstroze iznosi 10 %.
početna temperatura zamrzavanja; prividna entalpija; DSC; polidekstroza
nije evidentirano
engleski
Determining of initial freezing point and apparent enthalpy of model solutions of polydextrose
nije evidentirano
initial freezing point; apparent enthalpy; DSC; polydexstrose
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
23.02.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek