Procjena kakvoće OS sorti ozime pšenice tijekom višegodišnjeg razdoblja (CROSBI ID 503542)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Drezner, Georg ; Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir
hrvatski
Procjena kakvoće OS sorti ozime pšenice tijekom višegodišnjeg razdoblja
Osam OS kultivara ozime pšenice (Žitarka, Super Žitarka, Barbara, Demetra, Srpanjka, Golubica, Klara i Hana) ispitivano je tijekom sedam godina na lokaciji Osijek sa ciljem procjene njihove varijabilnosti za sljedeća svojstva kakvoće: masa 1000 zrna, hektolitarska masa, sadržaj bjelančevina, sedimentacijska vrijenost brašna, sadržaj vlažnog ljepka, gluten indeks, broj padanja, te farinografske i ekstenzografske pokazatelje. Utvrđene su značajne razlike između kultivara za većinu analiziranih svojstava. Za sadržaj bjelančevina i vlažni ljepak utvrđeno je da su manje varirali kultivari Žitarka, Barbara i Super Žitarka, za sedimentacijsku vrijednost, farinografske i ekstenzografske pokazatelje Golubica, a za gluten indeks kultivari Demetra i Srpanjka. S obzirom na analizirana svojstva kakvoće može se zaključiti da su većina ispitivanih kultivara dobre do vrlo dobre krušne pšenice, dok je uočen značajan utjecaj vremenskih prilika i godišnjih varijacija na svojstva kakvoće.
pšenica; sorte; kakvoća; višegodišnje razdoblje
nije evidentirano
engleski
Evaluation of quality traits of OS winter wheat cultivars during multi-year period
Osam OS kultivara ozime pšenice (Žitarka, Super Žitarka, Barbara, Demetra, Srpanjka, Golubica, Klara i Hana) ispitivano je tijekom sedam godina na lokaciji Osijek sa ciljem procjene njihove varijabilnosti za sljedeća svojstva kakvoće: masa 1000 zrna, hektolitarska masa, sadržaj bjelančevina, sedimentacijska vrijenost brašna, sadržaj vlažnog ljepka, gluten indeks, broj padanja, te farinografske i ekstenzografske pokazatelje. Utvrđene su značajne razlike između kultivara za većinu analiziranih svojstava. Za sadržaj bjelančevina i vlažni ljepak utvrđeno je da su manje varirali kultivari Žitarka, Barbara i Super Žitarka, za sedimentacijsku vrijednost, farinografske i ekstenzografske pokazatelje Golubica, a za gluten indeks kultivari Demetra i Srpanjka. S obzirom na analizirana svojstva kakvoće može se zaključiti da su većina ispitivanih kultivara dobre do vrlo dobre krušne pšenice, dok je uočen značajan utjecaj vremenskih prilika i godišnjih varijacija na svojstva kakvoće.
wheat; variety; quality; multi-year period
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
9-x.
2003.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Ugarčić-Hardi, Žaneta
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
Međunarodni kongres Brašno - kruh '03. [i] 4. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna
predavanje
19.11.2003-22.11.2003
Opatija, Hrvatska