Određivanje prividne entalpije pilećeg surimija diferencijalnom motridbenom kalorimatrijom (CROSBI ID 340446)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čunko, Domagoj
Kovačević, Dragan
hrvatski
Određivanje prividne entalpije pilećeg surimija diferencijalnom motridbenom kalorimatrijom
Diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom DSC određena je temperatura i entalpija (H) denaturacije proteina uzoraka pilećeg surimija koji su u različitim masenim omjerima (w = 0 – 10 %) pomiješani s NaCl. Velika osjetljivost mjerenja i neposredno (on-line) praćenje računalom omogućava jednostavno prikupljanje i obradu podataka te grafičku interpretaciju rezultata. Uzorci surimija pilećeg mesa pripremljeni su u laboratorijskim uvjetima od mesa mladih tovljenih pilića brojlera. Temperatura denaturacije i prividna entalpija uzoraka određena je iz DSC termograma. DSC termogrami analiziranih uzoraka pilećeg surimija s dodatkom NaCl-a u masenim udjelima od 0 do 10% imaju tri pika. Povećanjem masenog udjela NaCl-a dolazi do pomaka temperature denaturacije proteina prema nižim vrijednostima. Povećanjem masenog udjela NaCl u uzorcima pilećeg surimija entalpija denaturacije se povećava. Pomak temperature denaturacije prema nižim vrijednostima i povećanje entalpije denaturacije rezultat je djelovanja iona Na+ i Cl- na proteinsku strukturu, odnosno povećanje sposobnosti vezanja vode. Veći maseni udio vezane vode u uzorcima rezultira boljim očuvanjem miozina tijekom zamrzavanja i sladištenja u smrznutom stanju, odnosno većom entalpijom denaturacije tijekom DSC-mjerenja.
pileći surimi; NaCl; DSC; entalpija
nije evidentirano
engleski
Determinig of apparent enthalpy of chicken surimi by differential scanning calorimetry
nije evidentirano
chicken surimi; NaCl; Dsc; enthalpy
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
05.06.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek