Spektrofotometrijsko određivanje glukoze u vinima (CROSBI ID 340495)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Fakin, Žana
Grabarić, Zorana
hrvatski
Spektrofotometrijsko određivanje glukoze u vinima
Spektrofotometrijsko određivanje glukoze u vinima u ovom radu temelji na dvije enzimske reakcije. Prva enzimska reakcija je oksidacija glukoze pomoću glukoza oksidaze, pri čemu nastaje β -D-glukonolakton i vodikov peroksid. Druga enzimska reakcija katalizirana je peroksidazom, a predstavlja oksidaciju K4[Fe(CN)6], u prisustvu peroksida, u K3[Fe(CN)6] koji ima maksimum apsorpcije pri 420 nm. S obzirom da je koncentracija oksidiranog K3[Fe(CN)6] proporcionalna koncentraciji oksidirane glukoze, korištena je ta metoda za određivanje koncentracije glukoze u vinima. Linearan odnos koncentracije i apsorbancije dobiven je u području koncentracija glukoze od 0 do 0, 4 mM, te je na taj način bilo moguće odrediti koncentraciju glukoze u uzorcima vina. Kako bi se istražio utjecaj mogućih interferencija provedena su mjerenja metodom dodatka standarda, te su rezultati uspoređeni sa onima dobivenim pomoću baždarnog dijagrama.
glukoza; glukoza oksidaza; spektrofotometrija; peroksidaza; vino
nije evidentirano
engleski
Spectrophotometric determination of glucose in wines
nije evidentirano
glucose; glucose oxidase; spectrophotometry; peroxidase; wine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
05.03.2004.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb