Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Spektrofotometrijsko određivanje glukoze u vinima (CROSBI ID 340495)

Ocjenski rad | diplomski rad

Fakin, Žana Spektrofotometrijsko određivanje glukoze u vinima / Grabarić, Zorana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2004

Podaci o odgovornosti

Fakin, Žana

Grabarić, Zorana

hrvatski

Spektrofotometrijsko određivanje glukoze u vinima

Spektrofotometrijsko određivanje glukoze u vinima u ovom radu temelji na dvije enzimske reakcije. Prva enzimska reakcija je oksidacija glukoze pomoću glukoza oksidaze, pri čemu nastaje β -D-glukonolakton i vodikov peroksid. Druga enzimska reakcija katalizirana je peroksidazom, a predstavlja oksidaciju K4[Fe(CN)6], u prisustvu peroksida, u K3[Fe(CN)6] koji ima maksimum apsorpcije pri 420 nm. S obzirom da je koncentracija oksidiranog K3[Fe(CN)6] proporcionalna koncentraciji oksidirane glukoze, korištena je ta metoda za određivanje koncentracije glukoze u vinima. Linearan odnos koncentracije i apsorbancije dobiven je u području koncentracija glukoze od 0 do 0, 4 mM, te je na taj način bilo moguće odrediti koncentraciju glukoze u uzorcima vina. Kako bi se istražio utjecaj mogućih interferencija provedena su mjerenja metodom dodatka standarda, te su rezultati uspoređeni sa onima dobivenim pomoću baždarnog dijagrama.

glukoza; glukoza oksidaza; spektrofotometrija; peroksidaza; vino

nije evidentirano

engleski

Spectrophotometric determination of glucose in wines

nije evidentirano

glucose; glucose oxidase; spectrophotometry; peroxidase; wine

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

05.03.2004.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Kemija