Određivanje glukoze u hrani pomoću amperometrijskog biosenzora (CROSBI ID 340498)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tićac, Dunja
Grabarić, Zorana
hrvatski
Određivanje glukoze u hrani pomoću amperometrijskog biosenzora
Istraženo je djelovanje elektrokemijskog biosenzora za mjerenje koncentracije glukoze s glukoza-oksidazom (GOD), koja je imobilizirana na površinu modificirane grafitne elektrode. Kao elektroaktivna površina na čvrstoj grafitnoj elektrodi služio je elektrokristalizirani sloj kalijeva niklova(II) heksacianoferata (NiHCF). Glukoza-oksidaza bila je imobilizirana na površinu elektrokristaliziranog sloja uklapanjem enzima u strukturu hidrogela. Priređeni enzimski amperometrijski biosenzori s NiHCF grafitnim elektrodama, karakterizirani su cikličkom voltametrijom i amperometrijom. Osim određivanja osnovnih karakteristika biosenzora također je ispitan i utjecaj organskog otapala (etanola) na amperometrijski odziv biosenzora. Mjerenja glukoze u uzorcima hrane vršena su pri potencijalu od – 50 mV prema kalomelovoj elektrodi Hg | Hg2Cl2 | 3M KCl u 0, 1 M KCl i 0, 1 M fosfatnom puferu pri pH = 5, 5 i u sustavu organsko otapalo/fosfatni pufer.
glukozni biosenzor; glukoza-oksidaza; glukoza; amperometrija; ciklička voltametrija; hrana
nije evidentirano
engleski
Determination of glucose in food by amperometric biosensor
nije evidentirano
glucose biosensor; glucose oxidase; glucose; amperometry; cyclic voltammetry; food
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
13.10.2003.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb