Available methionine of hydrotermic treated cereal products (CROSBI ID 467653)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Horvatić, Marija ; Vedrina-Dragojević, Irena ; Šebečić, Blaženka
engleski
Available methionine of hydrotermic treated cereal products
Ispitivan je utjecaj hidrotermičke obrade zrna cerealija (pšenica, raž, ječam, zob) u tijeku industrijske proizvodnje pahuljica u istim tehnološkim uvjetima na iskoristivi metionin. Rezultati pokazuju da su tijekom proizvodnje pahuljica cerealija promjene količina ukupnog dušika minimalne. Hidrotermička obrada ima značajan utjecaj na iskoristivi metionin; količina iskoristivog metionina smanjuje se od 6 do 24 posto u odnosu na netretirano zrno. Proces pahuljanja ne utječe znatno na iskoristivost metionina. Upoređenje različitih vrsta pahuljica pokazuje da je smanjenje iskoristivog metionina veće kod raženih i ječmenih pahuljica. Odnos iskoristivog metionina u proteinima pahuljica utvrđen s obzirom na potrebu aminokiselina kod čovjeka (NAS 1980) iznosi prosječno za pšenične pahuljice 0.68, ražene pahuljice 0.62, ječmene pahuljice 0.65 i zobene pahuljice 0.57.
cereal flakes; available methionine; protein nutritive quality
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
26-x.
1997.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Podaci o skupu
1. hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna s međunarodnim sudjelovanjem
poster
13.11.1997-15.11.1997
Opatija, Hrvatska