Sadržaj slobodnih aminokiselina u moštu i vinu plavac (CROSBI ID 111792)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Katalinić, Višnja ; Maleš, Petar ; Sanković, Mauricio
hrvatski
Sadržaj slobodnih aminokiselina u moštu i vinu plavac
Sadržaj slobodnih aminokiselina određen je u vinu plavac na tri različita lokaliteta u godinama berbe 1986, 1987, 1988. Rezultati pokazuju značajne razlike među godinama berbe kao i među lokalitetima. Očit je vrlo visoki sadržaj prolina. Prisutan je u koncentraciji od 645 do 946 mg/L, čineći cca 74% ukupnih slobodnih aminokiselina. Sadržaj slobodnih aminokiselina znatno je veći u moštu nego u vinu plavac. Realitvni udio ukupnih aminokiselina u vinu je cca 35% ukupnog udjela slobodnih aminokiselina u moštu. Potrošnja slobodnih aminokiselina tijekom alkoholne fermentacije je različita za pojedine aminokiseline (arginin se smanjuje za cca 95%, prolin za cca 35%).
plavac; mošt; vino; aminokiseline; prolin
nije evidentirano
engleski
Free aminoacids in must and wine plavac
nije evidentirano
plavac; must; wine; aminoacids; proline
nije evidentirano