Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sadržaj slobodnih aminokiselina u moštu i vinu plavac (CROSBI ID 111792)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Katalinić, Višnja ; Maleš, Petar ; Sanković, Mauricio Sadržaj slobodnih aminokiselina u moštu i vinu plavac // Agronomski glasnik, 6 (1993), 463-474-x

Podaci o odgovornosti

Katalinić, Višnja ; Maleš, Petar ; Sanković, Mauricio

hrvatski

Sadržaj slobodnih aminokiselina u moštu i vinu plavac

Sadržaj slobodnih aminokiselina određen je u vinu plavac na tri različita lokaliteta u godinama berbe 1986, 1987, 1988. Rezultati pokazuju značajne razlike među godinama berbe kao i među lokalitetima. Očit je vrlo visoki sadržaj prolina. Prisutan je u koncentraciji od 645 do 946 mg/L, čineći cca 74% ukupnih slobodnih aminokiselina. Sadržaj slobodnih aminokiselina znatno je veći u moštu nego u vinu plavac. Realitvni udio ukupnih aminokiselina u vinu je cca 35% ukupnog udjela slobodnih aminokiselina u moštu. Potrošnja slobodnih aminokiselina tijekom alkoholne fermentacije je različita za pojedine aminokiseline (arginin se smanjuje za cca 95%, prolin za cca 35%).

plavac; mošt; vino; aminokiseline; prolin

nije evidentirano

engleski

Free aminoacids in must and wine plavac

nije evidentirano

plavac; must; wine; aminoacids; proline

nije evidentirano

Podaci o izdanju

6

1993.

463-474-x

objavljeno

0002-1954

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Biotehnologija