Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena EPR spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem. II dio: Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem (CROSBI ID 112007)

Prilog u časopisu | stručni rad

Maltar-Strmečki, Nadica ; Rakvin, Boris Primjena EPR spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem. II dio: Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 6 (2004), 50-54-x

Podaci o odgovornosti

Maltar-Strmečki, Nadica ; Rakvin, Boris

hrvatski

Primjena EPR spektroskopije pri konzerviranju namirnica ionizacijskim zračenjem. II dio: Provjera ispravnosti doze u raznim namirnicama životinjskog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem

Primjena ionizacijskog zračenja u konzerviranju namirnica na svjetskom tržištu, zakonska regulativa vezana uz upotrebu tehnologije zračenja i zahtjev potrošača za jasnom deklaracijom ozračenih namirnica naglasila je potrebu razvoja analitičkih metoda za detekciju namirnica konzerviranih na takav način. Jedna od najpreciznijih metoda za identifikaciju ozračenih namirnica je metoda elektronske paramagnetske rezonancije (EPR). EPR spektroskopija je fizikalna metoda koja promatra nesparene elektrone, posebno slobodne radikale uzrokovane primjenom zračenja. Može se upotrijebiti kao identifikacijski test ako su radikali stabilni tijekom komercijalnog roka upotrebe ozračene namirnice, čije su komponente u čvrstom i suhom stanju, gdje je reaktivnost radikala međusobno i s vodom mala. Primjenjuje se na kostima u mesu i ribi, voću i povrću, te proizvodima takvih namirnica (čaj, začini i sl.), te namirnicama iz mora itd. U ovom radu opisana je primjena EPR spektroskopije u provjeri ispravnosti doze u raznim namirnicama animalnog porijekla konzerviranih ionizacijskim zračenjem.

namirnica; ionizacijsko zračenje; detekcija; EPR

nije evidentirano

engleski

Application of EPR spectroscopy in preservation of foodstuff with ionizing radiation. 2. part:Testing of prescribed dose in foodstuff of animal origin preserved with ionising radiation

nije evidentirano

foodstuffs; ionising radiation; detection; EPR

nije evidentirano

Podaci o izdanju

6

2004.

50-54-x

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Kemija