Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Matematicko modeliranje i upravljanje biotehnoloskih procesa (CROSBI ID 467832)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Kurtanjek, Želimir Matematicko modeliranje i upravljanje biotehnoloskih procesa // Zbornik 1 skupa Hrvatskog drustva za biotehnologiju / Kniewald, Z. (ur.). Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 27-x

Podaci o odgovornosti

Kurtanjek, Želimir

hrvatski

Matematicko modeliranje i upravljanje biotehnoloskih procesa

U radu su prikazani rezultati rada tijekom prve godine istrazivanja na projektu 058201 Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. Provedena su istrazivanja matematickog modeliranja i vodenja procesa proizvodnje kvasca primjenom modela neuralnih mreza. Primjenjen je postupak razlaganja uzoraka ulaznih velicina u vodece komponente i unaprijednim prostiranjem vodecih komponenata kroz slojeve neuralne mreze. Takoder su provedena istrazivanja modela metabolizma kvasaca tijekom rasta u uvjetima zasicenja kisikom. Ispitivanja su zasnovana na hipotezi ogranicenja prijenosa produkata glikolize kroz mitohondrijalnu membranu. Iz dijela projekta kojem je cilj optimiranje procesa razvijen je algoritam adaptivnog optimalnog upravljanja sustavom kemijskih reaktora primjenom lokalnih modela s linearnim konacnim diferencijama i rekurzivnom procjenom parametara. Upravljacke velicine se adaptiraju na osnovu proracuna lokalnog gradijenta. Iz podrucja prehrambenog inzenjerstva provedena su opsirna eksperimentalna i teoretska istrazivanja termofizikalnih svojstava hrane u uvjetima smrzavanja. Izvedeni su modeli entalpije, toplinske vodljivosti, difuzivnosti i temperature pocetka smrzavanja. Istrazena je promjena ispitivanih svojstava za razliciti izbor i koncentraciju krioprotektora. Modeliranje je primijenjeno u podrucju nutricionizma gdje je ispitivan prehrambeni status ucenika dackih domova u Hrvatskoj. Provedena su eksperimentalna antropoloska mjerenja i ankete. Na osnovu podataka izvedeni su statisticki modeli prehrambenog statusa i ocjena s obzirom na standarde Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Primijenjen je model linearnog programiranja za optimiranje planova prehrane.

modeliranje; upravljanje; biokemijsko inzenjerstvo; prehrambeno inzenjerstvo

nije evidentirano

engleski

Mathematical modelling and control in biotechnology

nije evidentirano

modelling; control; biochemical engineering; food engineering

nije evidentirano

Podaci o prilogu

27-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik 1 skupa Hrvatskog drustva za biotehnologiju

Kniewald, Z.

Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

1. skup Hrvatskog društva za biotehnologiju

pozvano predavanje

19.02.1998-20.02.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano