Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mjerenja i modeliranje termofizikalnih svojstava hrane (CROSBI ID 467835)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Kovačević, Dragan ; Kurtanjek, Želimir Mjerenja i modeliranje termofizikalnih svojstava hrane // Zbornik / 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa / Lovrić, T. (ur.). Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 28-x

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Dragan ; Kurtanjek, Želimir

hrvatski

Mjerenja i modeliranje termofizikalnih svojstava hrane

Sve izrazeniji zahtjevi za tzv. zdravom, minimalno procesiranom hranom, u cijoj je primarnoj proizvodnji minimizirana uporaba kemijskih sredstava zastite, a konzerviranje se provodi fizikalnim metodama, intenzivirali su istrazivanja, posebice u podrucju: a) tehnoloskih rjesenja rashladnih uredaja, b) biokemijskih mehanizama degradabilnih procesa, c) biokemijskih mehanizama krioprotekcije i d) mjernih metoda i matematickih modela za odredivanje termofizikalnih svojstava hrane. Radi utvrdivanja konstrukcijskih i procesnih parametara, u svrhu izrade uredaja, te djelotvorne provedbe tehnoloskih operacija koje ukljucuju prijelaz topline, potrebito je poznavati osnovna termofizikalna svojstva hrane cije su vrijednosti funkcija temperature i rezultat slozene strukture i kemijskog sastava, te njihove promjenljivosti tijekom procesiranja. U ovom radu, za odredivanje toplinske vodljivosti k, pocetne temperature zamrzavanje Tf i prividne entalpije, izradeni su u laboratorijskim uvjetima: uredaj s pravocrtnim izvorom topline za odredivanje k impulsnom metodom, te DTA-uredaj za odredivanje Tf i kvalitativnom i kvantitativnom analizom DTA-krivulja. Provedena su on-line mjerenja i primjenjeni matematicki modeli za interpretaciju rezultata. Termofizikalna svojstva odredena su surimiju (iz Sardina pilchardus) i uzorcima jaja (melanz, bjelanjak i zumanjak) s dodatkom karagena i NaCl (w = 1-10 posto). Odredene vrijednosti termofizikalnih svojstava su funkcija temperature i promjene fizikalno-kemijskog stanja vode u uzorcima hrane, osobito omjera slobodne i vezane vode.

termofizikalna svojstva; smrzavanje hrane; entalpija; toplinska vodljivost

nije evidentirano

engleski

Measurement and Modelling of Thermophysical Properties of Food

nije evidentirano

thermophysical properties; food freezing; enthalpy; heat conductivity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

28-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik / 3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa

Lovrić, T.

Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

3. hrvatski kongres prehrambenih tehnologa

poster

10.06.1998-12.06.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano