Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uporaba toplinske analize za određivanje udjela čvrste faze masti (SFC) (CROSBI ID 467848)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Čurlin, Mirjana ; Kurtanjek, Želimir Uporaba toplinske analize za određivanje udjela čvrste faze masti (SFC) // Zbornik 3 Hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista / Lovric, T. (ur.). Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1998. str. 222-x

Podaci o odgovornosti

Čurlin, Mirjana ; Kurtanjek, Želimir

hrvatski

Uporaba toplinske analize za određivanje udjela čvrste faze masti (SFC)

U ovom radu određivan je sadržaj čvrste faze masti (solid fat content, SFC) kakao maslaca i kakao maslac ekvivalenata, te njihovih smjesa u različitim omjerima. Također su provedena mjerenja toplinske vodljivosti metodom pravocrtnog izvora topline (Sweat-ovo osjetilo). Mjerenja su provedena sa svrhom dobivanja jasnije slike o materijalima, odnosno njihovoj uporabi kao zamjena (djelomičnih ili potpunih) u proizvodnji čokolade. Sadržaj čvrste faze masti (SFC) uporabljuje se za predviđanje kakvoće konačnog proizvoda, te za prepoznavanje svojstava zamjenskih masti. SFC se može dovesti u svezu sa svojstvima čokolade kao što su tvrdoća, otpornost na iznenadno zagrijavanje, voštani okus i taljenje. Diferencijalnom toplinskom analizom (DTA) i na osnovi modela prijenosa topline dobivena je temperaturna raspodjela udjela čvrste faze masti. Ispitani su odzivi u temperaturnom području od 0-50oC uz brzinu porasta temperature od 1,25oC/min, za kakao maslac i ekvivalente kakao maslaca. Obzirom da su kakao maslac i kakao maslac ekvivalenti po svome kemijskom sastavu složene smjese triacilglicerola palmitinske, stearinske i oleinske kiseline, te da spadaju u skupinu temperirajućih masti, mjerenju su prethodili predtretmani sa svrhom dobivanja određenih polimorfnih struktura. Povezanost DTA i Sweat-ovog osjetila sa osobnim računalom omogućila je neposredno on-line praćenje procesa prijenosa topline s velikom osjetljivoššu mjerenja temperature i statističkom filtracijom izmjerenih vrijednosti temperature i vremena (pravilo +/-3s).

DTA; toplinska vodljivost; masti

nije evidentirano

engleski

Use of thermal analysis for solid fat content determination

nije evidentirano

DTA; heat conductivity; fat

nije evidentirano

Podaci o prilogu

222-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik 3 Hrvatskog kongresa prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista

Lovric, T.

Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

3. HRVATSKI KONGRES PREHRAMBENIH TEHNOLOGA, BIOTEHNOLOGA I NUTRICIONISTA

poster

10.06.1998-12.06.1998

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano