Uporaba diferencijalne toplinske analize za određivanje čvrste faze masti (SFC) (CROSBI ID 467861)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Čurlin Mirjana ; Želimir Kurtanjek
hrvatski
Uporaba diferencijalne toplinske analize za određivanje čvrste faze masti (SFC)
U ovom radu koristili smo diferencijalnu toplinsku analizu (DTA) za odredivanje sadr_aja Švrste faze masti ("solid fat content", SFC) kakao maslaca i zamjenskih masti za kakao maslac, te njihovih smjesa u razliŠitim omjerima. Mjerenja su provedena sa svrhom predvidanja ponasanja materijala tijekom proizvodnje Šokolade, odnosno uporabe takovih materijala kao zamjena (djelomiŠnih ili potpunih) za kakao maslac. SFC se uporabljuje u predvidanju kvalitete konaŠnog proizvoda, te za prepoznavanje svojstava zamjenskih masti i mo_e se povezati sa svojstvima nadenim u Šokoladi kao sto su tvrdoa, otpornost na iznenadno zagrijavanje, vostani okus i pojave taljenja. Diferencijalnom toplinskom analizom i na osnovi modela prijenosa topline dobivena je temperaturna raspodjela udjela krute faze masti. Ispitani su odzivi u temperaturnom podruŠju od 0 do 50 oC uz brzinu porasta temperature u podruŠju od 0,2-1,5oC/min, za kakao maslac i ekvivalente kakao maslaca. Povezanost mjernih uredaja sa osobnim raŠunalom omoguila je neposredno on-line praenje procesa prijenosa topline s velikom osjetljivosu mjerenja temperature. Dobiveni rezultati usporedeni su sa rezultatima dobivenim NMR tehnikom indirektnom metodom IUPAC 2150b.
diferencijalna toplinska analiza; masti
nije evidentirano
engleski
Use of differential thermal analysis for solid fact content (SFC)
nije evidentirano
differential thermal anaysis; solid fat content
nije evidentirano
Podaci o prilogu
154-x.
1998.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik 9 Ružičkinih dana
Vasic-Racki Dj.
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
Podaci o skupu
9. Ružičkini dani
poster
01.01.1998-01.01.1998
Vukovar, Hrvatska