Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uporaba diferencijalne toplinske analize za određivanje čvrste faze masti (SFC) (CROSBI ID 467861)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Čurlin Mirjana ; Želimir Kurtanjek Uporaba diferencijalne toplinske analize za određivanje čvrste faze masti (SFC) // Zbornik 9 Ružičkinih dana / Vasic-Racki Dj. (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 1998. str. 154-x

Podaci o odgovornosti

Čurlin Mirjana ; Želimir Kurtanjek

hrvatski

Uporaba diferencijalne toplinske analize za određivanje čvrste faze masti (SFC)

U ovom radu koristili smo diferencijalnu toplinsku analizu (DTA) za odredivanje sadr_aja Švrste faze masti ("solid fat content", SFC) kakao maslaca i zamjenskih masti za kakao maslac, te njihovih smjesa u razliŠitim omjerima. Mjerenja su provedena sa svrhom predvidanja ponasanja materijala tijekom proizvodnje Šokolade, odnosno uporabe takovih materijala kao zamjena (djelomiŠnih ili potpunih) za kakao maslac. SFC se uporabljuje u predvidanju kvalitete konaŠnog proizvoda, te za prepoznavanje svojstava zamjenskih masti i mo_e se povezati sa svojstvima nadenim u Šokoladi kao sto su tvrdo‘a, otpornost na iznenadno zagrijavanje, vostani okus i pojave taljenja. Diferencijalnom toplinskom analizom i na osnovi modela prijenosa topline dobivena je temperaturna raspodjela udjela krute faze masti. Ispitani su odzivi u temperaturnom podruŠju od 0 do 50 oC uz brzinu porasta temperature u podruŠju od 0,2-1,5oC/min, za kakao maslac i ekvivalente kakao maslaca. Povezanost mjernih uredaja sa osobnim raŠunalom omogu‘ila je neposredno on-line pra‘enje procesa prijenosa topline s velikom osjetljivos‘u mjerenja temperature. Dobiveni rezultati usporedeni su sa rezultatima dobivenim NMR tehnikom indirektnom metodom IUPAC 2150b.

diferencijalna toplinska analiza; masti

nije evidentirano

engleski

Use of differential thermal analysis for solid fact content (SFC)

nije evidentirano

differential thermal anaysis; solid fat content

nije evidentirano

Podaci o prilogu

154-x.

1998.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik 9 Ružičkinih dana

Vasic-Racki Dj.

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

Podaci o skupu

9. Ružičkini dani

poster

01.01.1998-01.01.1998

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano