Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Karakterizacija soli p-aminobenzojeve kiseline (CROSBI ID 506463)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Cinčić, Dominik ; Kaitner, Branko Karakterizacija soli p-aminobenzojeve kiseline // XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka / Rapić, V. ; Rogošić, M. (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2005. str. 56-56-x

Podaci o odgovornosti

Cinčić, Dominik ; Kaitner, Branko

hrvatski

Karakterizacija soli p-aminobenzojeve kiseline

Lijekovi su uglavnom organske molekule, a većina ih se koristi u obliku soli. U većini slučajeva to je nužno kako bi se povećala topljivost u vodi, a i pripravom različitih vrsta soli otvara se čitav spektar različitih fizičkih, kemijskih i bioloških svojstava lijeka bez velike kemijske promjene u samom sastavu molekule. Uz topljivost to su još: talište, postojanost, higroskopnost, brzina otapanja, kristalna forma, mehanička svojstva farmakokinetički profil, toksičnost, bioraspoloživost i brzina apsorpcije [1]. p-Aminobenzojeva kiselina aktivna je komponenta sredstava za zaštitu od sunčevih zraka, ima antibakterijsko djelovanje, a njezina farmaceutska uporaba zabilježena je pri lječenju Peyronieve bolesti, skleroderme, morfee i dermatomiozitisa [2, 3]. Pripravljene soli p-aminobenzojeve kiseline su identificirane i opisane termičkom analizom (TG, DSC), FTIR i ramanskom spektroskopijom te difrakcijom rentgenskih zraka na praškastom uzorku. Napravljena su ispitivanja kvantitativne topljivosti u vodi i higroskopnosti. Pokazano je da se spektroskopska i termička svojstva pripravljenih soli znatno razlikuju u usporedbi s p aminobenzojevom kiselinom, što je u korelaciji sa strukturom molekule (kationa) i aniona koji je u sastavu soli.

kisele soli; p-aminobenzojeva kiselina

nije evidentirano

engleski

Characterization of p-aminobenzoic acid salts

nije evidentirano

acid salts; p-aminobenzoic acid

nije evidentirano

Podaci o prilogu

56-56-x.

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka

Rapić, V. ; Rogošić, M.

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

Podaci o skupu

XIX Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

poster

24.04.2005-27.04.2005

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija