Karakterizacija soli p-aminobenzojeve kiseline (CROSBI ID 506463)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Cinčić, Dominik ; Kaitner, Branko
hrvatski
Karakterizacija soli p-aminobenzojeve kiseline
Lijekovi su uglavnom organske molekule, a većina ih se koristi u obliku soli. U većini slučajeva to je nužno kako bi se povećala topljivost u vodi, a i pripravom različitih vrsta soli otvara se čitav spektar različitih fizičkih, kemijskih i bioloških svojstava lijeka bez velike kemijske promjene u samom sastavu molekule. Uz topljivost to su još: talište, postojanost, higroskopnost, brzina otapanja, kristalna forma, mehanička svojstva farmakokinetički profil, toksičnost, bioraspoloživost i brzina apsorpcije [1]. p-Aminobenzojeva kiselina aktivna je komponenta sredstava za zaštitu od sunčevih zraka, ima antibakterijsko djelovanje, a njezina farmaceutska uporaba zabilježena je pri lječenju Peyronieve bolesti, skleroderme, morfee i dermatomiozitisa [2, 3]. Pripravljene soli p-aminobenzojeve kiseline su identificirane i opisane termičkom analizom (TG, DSC), FTIR i ramanskom spektroskopijom te difrakcijom rentgenskih zraka na praškastom uzorku. Napravljena su ispitivanja kvantitativne topljivosti u vodi i higroskopnosti. Pokazano je da se spektroskopska i termička svojstva pripravljenih soli znatno razlikuju u usporedbi s p aminobenzojevom kiselinom, što je u korelaciji sa strukturom molekule (kationa) i aniona koji je u sastavu soli.
kisele soli; p-aminobenzojeva kiselina
nije evidentirano
engleski
Characterization of p-aminobenzoic acid salts
nije evidentirano
acid salts; p-aminobenzoic acid
nije evidentirano
Podaci o prilogu
56-56-x.
2005.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
XIX. hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga sažetaka
Rapić, V. ; Rogošić, M.
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
Podaci o skupu
XIX Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
poster
24.04.2005-27.04.2005
Opatija, Hrvatska