Procjena stabilnosti uroda i kvalitete zrna boljih linija i kultivara soje I grupe zriobe u Osijeku (CROSBI ID 81941)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Sudarić, Aleksandra ; Vratarić, Marija ; Duvnjak, Tomislav ; Sudar, Rezica ; Mijić, Anto
hrvatski
Procjena stabilnosti uroda i kvalitete zrna boljih linija i kultivara soje I grupe zriobe u Osijeku
Glavni cilj ovoga ispitivanja bio je procjena visine uroda i kvalitete zrna (sadržaj bjelančevina i ulja u zrnu) te stabilnosti ovih kvantitativnih svojstava kod novih boljih linija soje u usporedbi sa standardnim kultivarima I grupe zriobe. Ispitivanja su provedena u Osijeku (Poljoprivredni institut Osijek) od 1993. do 1997. godine na 29 genotipova soje (26 linija izvedenih iz F4 do F6 generacije i tri standardna kultivara). Sve ispitivane linije i kultivari soje stvoreni su u okviru oplemenjivačkog programa soje u Poljoprivrednom institutu Osijek. Stabilnost genotipova na urod i kvalitetu zrna procijenjena je ekovalencom (Wricke, 1962.) ; koja je pokazatelj ponašanja genotipa u različitim uvjetima vanjske sredine. Rezultati istraživanja pokazali su velika variranja i značajne razlike između testiranih genotipova u visini uroda i kvaliteti zrna. Prema parametru stabilnosti, proučavanja su pokazala velike razlike u stabilnosti genotipova za sva ispitivana kvantitativna svojstva. Od 29 testiranih genotipova, prema procijenjenoj ekovalenci, po urodu zrna bilo je stabilno 16, sadržaju bjelančevina 13, a po sadržaju ulja 23 genotipa. Najstabilniji genotipovi po sva tri svojstva bile su linije: L-4690, L-1493, L-10692 i L-1093 te standradni kultivar Tisa.
soja; urod zrna; kvaliteta zrna; stabilnost uroda; stabilnost sadržaja bjelančevina; stabilnost sadržaja ulja; ekovalenca
nije evidentirano
engleski
valuation of yield stability and stability of grain quality of the promising lines and cultivars of I group maturity at Osijek
nije evidentirano
soybean; grain yield; grain quality; yield stability; stability of protein content; stability of oil content; ecovalence
nije evidentirano