Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Alkalna izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca (CROSBI ID 341419)

Ocjenski rad | diplomski rad

Galović, Vanja Alkalna izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca / Zechner-Krpan , Vesna (mentor); Petravić Tominac, Vlatka (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Galović, Vanja

Zechner-Krpan , Vesna

Petravić Tominac, Vlatka

hrvatski

Alkalna izolacija beta-glukana iz pivskog kvasca

Beta-glukan je homopolimer glukoze koji se nalazi u kvascu, gljivama, ječmu, zobi te u bakterijama. Jedna od najvažnijih aktivnosti beta-glukana je sposobnost regulacije imunološkog sustava. Lako dostupan izvor beta-1, 3-g1ukana je stanična stijenka pivskog kvasca, Saccharomyces cerevisiae, koji je odgorčen lužinom (5 minuta pri 60 o^C), autoliziran kroz 36 sati pri 50 o^C te izoliran alkalnom ekstrakcijom 2 sata na 90 o^C. Nakon ispiranja vodom i sušenja taloga dobivenog glukana na zraku, u liofilizatoru i u komori za raspršivanje dobiveni su po izgledu razliciti preparati beta-glukana, koji su podvrgnuti mnogobrojnim analizama.

beta-glukan; pivski kvasac; Saccharomyces cerevisiae

nije evidentirano

engleski

Alkaline isolation of beta-glucan from brewer's yeast

nije evidentirano

beta-glucan; brewer's yeast; Saccharomyces cerevisiae

nije evidentirano

Podaci o izdanju

68

08.07.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija