Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Reološka svojstva nekih vrsta meda sa različitih geografskih područja Republike Hrvatske (CROSBI ID 341452)

Ocjenski rad | diplomski rad

Volarević, Vedrana Reološka svojstva nekih vrsta meda sa različitih geografskih područja Republike Hrvatske / Piližota, Vlasta (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2005

Podaci o odgovornosti

Volarević, Vedrana

Piližota, Vlasta

hrvatski

Reološka svojstva nekih vrsta meda sa različitih geografskih područja Republike Hrvatske

Hranjiva i ljekovita vrijednost meda i drugih pčelinjih proizvoda je od davnina priznata. Med ne predstavlja samo kvalitetan prehrambeni proizvod, već služi i kao nadopuna prehrani i kao pomoćno ljekovito sredstvo u preventivi i terapiji određenih bolesti. Sastav i svojstva meda variraju ovisno o izvoru koji pčele koriste za proizvodnju meda (nektar ili medljika), kao i o regionalnim i klimatskim uvjetima. Boja meda jedan je od čimbenika koji utječe na prihvatljivost od strane potrošača, ali i njegovu vrijednost na tržištu. U klasifikaciji meda mjerenje boje može biti koristan parametar. Poznavanje reološkog ponašanja meda od velike je važnosti prilikom obrade, procesiranja i pakiranja meda, te njegovog skladištenja. Cilj ovog rada bio je ispitati uzorke meda poznatog botaničkog podrijetla iz različitih regija Hrvatske. Istraživanje je obuhvatilo mjerenje reoloških svojstava i boje četiri vrste meda (bagrem, kadulja, kesten i lipa) tijekom tri godine. Određivanje viskoznosti meda, kod različitih brzina smicanja, u temperaturnom području između 5 i 40 °C provedeno je pomoću programiranog rotacijskog viskozimetra. Svi uzorci meda pokazali su Newtonsko ponašanje u ispitanom temperaturnom području. Utjecaj temperature na viskoznost meda uspješno je opisan pomoću Arrhenius-ovog modela. Boja uzoraka mjerena je pomoću kromametra i izražena je pomoću tri mjerna sustava: Lab, LCh i Hunter. Statistička obrada podataka (L, a i b parametra) pokazala je statistički značajnu razliku između pojedinih vrsta meda, kao i godina proizvodnje.

med; reološka svojstva; boja

nije evidentirano

engleski

Rheological properties of some honey type from different geographical areas of Croatia

nije evidentirano

honey; rheological properties; colour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

22.03.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija